Redactia.ro

Ce pățești dacă nu plătești amenzile sau dacă ai datorii la stat. Guvernul impune reguli stricte pentru recuperarea dărilor

Cei care au restanțe la plata taxelor, amenzilor sau altor datorii către stat vor fi supuși unor restricții semnificative, potrivit unui proiect anunțat de Guvern. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că autoritățile pregătesc o serie de măsuri menite să condiționeze accesul cetățenilor la anumite servicii publice de achitarea tuturor obligațiilor fiscale. 

Printre cele mai importante schimbări anunțate se numără interzicerea obținerii permisului de conducere, a autorizațiilor de construcție sau a înmatriculării unei mașini dacă persoana în cauză figurează cu datorii la bugetul local sau de stat.

Ce pățești dacă nu plătești amenzile sau dacă ai datorii la stat

Conform noilor propuneri, șoferii care au permisul suspendat nu îl vor putea recupera decât dacă achită toate datoriile către autoritățile locale. Chiar dacă amenda a fost aplicată într-un alt oraș decât cel de domiciliu, obligația de plată este valabilă pentru localitatea de reședință.

„Dacă ți s-a reținut permisul și vrei să îl recuperezi, trebuie să ai toate datoriile locale achitate. De exemplu, dacă ești domiciliat în București și ai primit o amendă în Timișoara, aceasta intră în bugetul Timișoarei doar dacă o plătești acolo; altfel, suma ajunge în bugetul Bucureștiului. Așadar, ești urmărit fiscal în funcție de domiciliu, chiar dacă sancțiunea a fost aplicată în alt oraș din țară”, a spus ministrul.

Totodată, în cazul în care o persoană nu achită amenzile auto în termenul legal de 90 de zile, permisul de conducere ar putea fi reținut până la achitarea integrală a sancțiunilor.

Un alt aspect important vizat de noile măsuri privește cumpărarea unui autoturism. Potrivit ministrului Cseke Attila, cetățenii care intenționează să achiziționeze o mașină vor fi obligați să prezinte un certificat de atestare fiscală care să dovedească absența datoriilor față de bugetul local.

„Dacă vrei să cumperi un automobil, în prezent există o prevedere legală: dacă vreau să vând un mijloc de transport, trebuie să fac dovada că am achitat datoriile către bugetul local. Nu pot să vând altfel. Dar și cumpărătorul, chiar dacă are bani și intenționează să cumpere, trebuie să respecte această condiție. Nimeni nu verifică însă dacă el și-a achitat la rândul lui debitele.

Dacă eu sunt domiciliat în Oradea și vreau să cumpăr o mașină în Timișoara, trebuie să prezint certificatul de atestare fiscală emis de primăria din Oradea. Mă duc la primărie, obțin certificatul, și abia apoi pot finaliza tranzacția.

Este necesar să fie create mecanisme prin care aceste debite să fie stinse față de autoritățile locale, pentru că vorbim despre echitate — nu este corect ca doar unii să fie obligați să plătească”, a explicat ministrul pentru Antena3CNN.

Deja există o prevedere legală care obligă vânzătorul să dovedească plata tuturor taxelor locale, însă noul proiect extinde această obligație și asupra cumpărătorului.

Pentru beneficiarii de ajutoare sociale care înregistrează datorii la stat, sumele restante vor fi reținute direct la sursă. Astfel, în loc ca autoritățile locale să inițieze proceduri lungi de executare silită, datoriile se vor scădea automat din ajutorul social acordat.

Există, totuși, excepții: indemnizația pentru creșterea copilului nu va putea fi supusă reținerii, fiind considerată un drept al copilului și nu al părintelui. De asemenea, în cazurile în care suma datorată este mare, reținerea se va face eșalonat.

„Dacă nu plătești amenda auto, după 90 de zile să ți se rețină permisul până când achiți amenda, pentru că ai niște amenzi de circulație și nici nu intenționezi să le plătești. Dacă au trecut 90 de zile, înseamnă că nu vrei să o faci. Aici trebuie găsită o formulare juridică atentă, pentru a evita probleme de constituționalitate. Se poartă în continuare discuții și pe tema amenzilor contravenționale”, a spus ministrul.

Pentru a stimula administrațiile locale să colecteze taxele, Guvernul va introduce o măsură de sancționare bugetară. Concret, dacă o primărie nu reușește să colecteze sumele datorate de cetățeni, finanțarea primită de la bugetul de stat va fi redusă proporțional cu neîncasările.

„Noi trebuie să creăm pârghii prin care nu autoritatea locală caută prin proceduri și instanță să-l caute pe cetățean cu ce venituri mai are. Ai avut un alt tip de venit achitat de o instituție a statului român, creezi mecanisme de reținere la sursă… Dacă primăria plătește cuiva un ajutor social care nu-și plătește taxele automat să se rețină lunar la sursă.

AGEPIS-ul va avea informația și atunci am reținut cât îmi permite codul de procedură fiscală și în trei zile am alimentat contul primăriei respective. Pentru asta trebuie modificat legea, de asta vorbim, de modalități prin care să ne asigurăm că primăriile pot obține veniturile. Poate că unele nu se încasează din incompetență și delăsare, dar ne trebuie și mecanisme simple”, a explicat ministrul.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: