Redactia.ro
Home » Știri » Ce pățești dacă păstrezi un bun pe care îl găsești pe stradă. Puțini stiu legea

Ce pățești dacă păstrezi un bun pe care îl găsești pe stradă. Puțini stiu legea

portofel pierdut

Spiritul civic este foarte important, însă mulți ignoră regulile care țin de conviețuirea în societate. Iată ce riscă cei care găsesc un bun care nu le aparține și nu îl returnează proprietarului sau nu îl duc la cea mai apropiată secție de Poliție. Pedeapsa este una aspră!

Ce pățești dacă păstrezi un bun pe care îl găsești pe stradă

Conform Codului Penal, dacă găsiți un obiect care nu vă aparține pe stradă aveți obligația de a-l preda autorităților sau proprietarului, dacă acest lucru este posibil, într-un interval de timp de zece zile. Dacă nu faceți acest lucru atunci veți risca o pedeapsă cu închisoarea de până la trei luni și amendă penală.

„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală”, se arată în Codul Penal.

Potrivit Codului Penal, cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Dacă cele două părți ajung la un consens, atunci răspunderea penală este înlăturată.

Ce reprezintă amenda penală?

Amenda penală nu trebuie confundată cu amenda contravențională. Amenda contravențională (sau administrativă, cum i se spune popular) este o sancțiune/pedeapsă care se aplică în urma săvârșirii unor contravenții. În cazul amenzii penale este necesar ca persoana în cauză să fi săvârșit o infracțiune: de exemplu, conducere unui vehicul cu dovada de circulație expirată sau cu permisul anulat, o infracțiune de furt sau însușire a unui bun care nu aparține persoanei respective.

Amenda penala va apărea în cazierul judiciar al persoanei respective, iar dacă, după ce a achitat-o, nu mai săvârsește ale violări ale Codului Penal atunci ea fi reabilitată de drept ceea ce va preesupune ștergerea automată din cazier a sancțiunii respective.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: