Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensie vei avea dacă ai lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Ce pensie vei avea dacă ai lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Ei sunt românii care vor rămâne cu pensiile înghețate după recalcularea din septembrie 2024. Sunt vizate două categorii de pensionari 

În contextul noilor modificări legislative, românii care au dedicat 35 de ani din viață muncii la salariul minim vor fi beneficiarii unor pensii mai mari. Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, marcând o evoluție semnificativă în sistemul de calcul al pensiilor din România.

Ce pensie vei avea dacă ai lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie

Reforma sistemului de pensii vine cu promisiuni de creștere a veniturilor pentru toți pensionarii, iar cei cu salariul minim se numără printre cei mai așteptați beneficiari. Autoritățile din domeniu susțin că recalculările vor aduce majorări semnificative.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că în 2024 toate pensiile vor crește, odată cu majorarea punctului de pensie și a indemnizației minime sociale. Noua lege a pensiilor, parțial implementată începând cu 4 decembrie, garantează o creștere anuală a pensiilor cu inflație plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

„Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei, şi avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţie plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiind dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021, sau au fost majorate în luna septembrie. Şi atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor”, a afirmat Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Progrese pentru cei cu venit minim

Recalculările aduc speranțe mari pentru cei care și-au dedicat cariera exclusiv salariului minim. Simona Bucura Oprescu a detaliat creșterile anticipate, subliniind că un român care a contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii cu un venit minim va înregistra o majorare de peste 80% a pensiei sale.

Aceste schimbări reprezintă un pas semnificativ spre eliminarea situațiilor în care pensionarii cu stagiul complet de cotizare erau încadrați în indemnizația minimă socială din cauza salariilor mici.

Ministrul a subliniat că reglementările sunt deja în vigoare, iar Inspecția Muncii a emis indicații angajatorilor pentru aplicarea majorărilor. Numărul angajaților plătiți cu salariul minim a scăzut cu 300.000 față de ianuarie 2023, semnificând o schimbare în abordarea salarizării din partea angajatorilor.

„Aici vom avea o creștere semnificativă a pensiilor. Pe simulările de la Casa Națională de Pensii, un angajat cu 35 de ani pe salariul minim, de la indemnizația minimă, cu punctele de stabilitate nu va mai fi în această situație. Deci de la 1281 de lei, după recalculare ar avea o creștere de peste 80%. Este foarte important, pentru că în indemnizația minimă socială aveam și pensionari cu 15 ani, dar și pensionari cu stagiu complet de 35 de ani, dar au avut salarii mici și erau încadrați tot în acea indemnizație minimă. Și aici se văd efectele benefice, mergem într-o zonă unde, dacă ai muncit mai mult, primești mai mult.

Este foarte important că acum deja vedem o reglementare în vigoare, care a ajuns la maturitate. Deja Inspecția Muncii a explicat angajatorilor că trebuie acordate aceste majorări. Față de ianuarie 2023, avem cu 300.000 mai puțini angajați plătiți cu salariul minim. Aici este vorba și despre competențele angajaților, astfel încât angajatorii să fie interesați să îi plătească mai mult. Avem proiecte ce țin de ucenicie, de primul loc de muncă și de competențe digitale, verzi și lingvistice, astfel încât să creștem nivelul de pregătire, astfel încât să se întâlnească pretențiile angajatorilor cu cele ale angajaților și să avem o piață a muncii mai puternică”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Legea nouă a pensiilor introduce o formulă de calcul simplificată, ce va determina valoarea pensiilor conform unui sistem de puncte. Valoarea punctului de referință este stabilită la 81 de lei, iar numărul total de puncte este calculat pe baza contribuțiilor și a perioadelor asimilate necontributive.

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Reforma sistemului de pensii din România aduce promisiuni importante pentru pensionarii cu venituri mici, recunoscând și recompensând munca dedicată de-a lungul anilor. Schimbările legislative și recalculările anticipate marchează o direcție pozitivă în asigurarea unor pensii mai echitabile și mai generoase pentru toți cei care au contribuit la sistemul public de pensii.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: