Redactia.ro
Home » Știri » Ce pensie vor primi românii care au muncit doar 10-15 ani. Și pensia de urmaș a suferit modificări importante

Ce pensie vor primi românii care au muncit doar 10-15 ani. Și pensia de urmaș a suferit modificări importante

pensie

Vești bune pentru pensionari! Persoanele care au muncit timp de 10-15 ani vor primi pensie atunci când vor împlini vârsta necesară pensionării. Suma pe care o vor primi reprezintă 40 la sută din salariul brut pe țară, conform ultimelor modificări legislative.

Ce pensie vor primi românii care au muncit între 10 și 15 ani

Dacă vă întrebați ce pensie vor primi românii care au cotizat între 10 și 15 ani, răspunsul este unul simplu. Cei care au muncit un deceniu sau mai mult, vor primi 40 la sută din salariul brut pe țară plus 1 la sută pentru fiecare an de vechime. Până la adoptarea acestei legi nu exista o diferențiere clară între beneficiarii de pensie mică în funcție de anii lucrați. Din această cauză, persoanele care au muncit 12 ani, spre exemplu, ajungeau să aibă același salariu precum persoanele care au muncit 35 de ani.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vogoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, se arată în noul text legislativ.

Pensia de urmaș a suferit modificări

Și pensiile de urmaș au suferit anumite modificări. Conform noilor modificări, soțul supraviețuitor va primi 25 la sută din pensia soțului care a decedat.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionarsupraviețuitor, care va primi 25%ndin pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată în textul legislativ.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: