Redactia.ro
Home » Știri » Ce preț are șofranul în România și de unde îl poți cumpăra

Ce preț are șofranul în România și de unde îl poți cumpăra

Șofranul este cel mai scump condiment din lume – mai puțin de jumătate de kilogram poate costa între 500 și 5.000 de dolari. Motivul prețului său ridicat este metoda de recoltare, care necesită multă muncă, ceea ce face ca producția să fie costisitoare.

Șofranul, cel mai scump condiment din lume

Șofranul este recoltat manual din floarea Crocus sativus, cunoscută în mod obișnuit sub numele de crocodilul șofranului. Termenul „șofran” se aplică structurilor asemănătoare unui fir de ață ale florii, numite stigmate. Deși originea șofranului este încă dezbătută, cel mai probabil acesta provine din Iran. Acolo, a fost venerat pentru proprietățile sale medicinale. Oamenii mâncau șofran pentru a spori libidoul, pentru a stimula starea de spirit și pentru a îmbunătăți memoria.

Ce beneficii uimitoare are șofranul

Șofranul este bogat în compuși vegetali care acționează ca antioxidanți, cum ar fi crocin, crocetin, safranal și kaempferol. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Șofranul este supranumit condimentul soarelui. Acest lucru nu se datorează doar culorii sale distincte, ci și pentru că poate ajuta la înviorarea stării de spirit.
Într-o analiză a cinci studii, suplimentele de șofran au fost semnificativ mai eficiente decât placebo în tratarea simptomelor depresiei ușoare până la moderate. Alte studii au constatat că administrarea zilnică a 30 mg de șofran a fost la fel de eficientă ca și Fluoxetina, Imipramina și Citalopramul – tratamente convenționale pentru depresie. În plus, mai puțini oameni au avut reacții adverse la șofran decât la alte tratamente.

Ce preț are șofranul în România și de unde îl poți cumpăra

Pe un teren din Gorj, șofranul este recoltat cu mare atenție. Cel care s-a încumetat să cultive „aurul roșu” este un spaniol, care în urmă cu patru ani, a înlocuit tradiționala cultură de porumb cu una de șofran.
„Un kilogram de bulbi în Spania poate fi 20-30 de euro. Sunt 80-90 de bulbi, iar pentru 1.000 mp e nevoie de 300 kg, ca să știe lumea că nu e ieftină investiția, dar e foarte rentabilă.”, declara Aparizio Guzman, investitor spaniel, pentru știrileprotv.ro.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: