Redactia.ro
Home » Știri » Ce români vor beneficia de bani în plus la pensie de la 1 septembrie 2024. Cine trebuie să prezinte adeverințe

Ce români vor beneficia de bani în plus la pensie de la 1 septembrie 2024. Cine trebuie să prezinte adeverințe

Marius Budăi a discutat recent despre cerințele pentru pensionarii care doresc o recalculare a pensiilor pe baza veniturilor nepermanente și a sporurilor. El a subliniat că nu toți pensionarii trebuie să prezinte aceste documente, ci doar cei care au avut perioade lucrate înainte de 1 aprilie 2001. 

Cine trebuie să prezinte adeverințe

Marius Budăi a explicat că doar pensionarii care au avut venituri nepermanente înainte de 1 aprilie 2001 trebuie să aducă adeverințe la Casele Teritoriale de Pensii. Pentru perioadele lucrate după această dată, documentele nu sunt necesare deoarece informațiile sunt deja disponibile în bazele de date electronice.

”Doar pensionari care au avut venituri nepermanente trebuie să prezinte adeverințe, ceilalți pensionari care nu au avut nu trebuie să facă acest lucru. Iar pentru perioadele lucrate după 1 aprilie 2001 nu sunt necesare aceste documente de justificare a veniturilor nepermanente, pentru că aceste venituri există deja în bazele de date electronice”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Mulți pensionari au fost nevoiți să plătească sume considerabile pentru obținerea adeverințelor care dovedesc veniturile suplimentare din timpul muncii. Firmele de arhivare care eliberează aceste documente au impus costuri ridicate.

De exemplu, pentru înregistrarea unei cereri, un pensionar trebuia să plătească aproximativ 120 de lei, iar pentru fiecare an de muncă analizat, alți 75 de lei. Un document original eliberat de firmele de arhivare costa alți 120 de lei.

Premierul a cerut sancționarea firmelor care au perceput taxe mari, deoarece situația a dus la blocarea procesului de recalculare a pensiilor.

Soluții propuse de Marius Budăi

Marius Budăi a adus vești bune în acest context, anunțând măsuri pentru a remedia situația. El a menționat o ordonanță legislativă care va transfera responsabilitatea autorizării și verificării serviciilor de arhivă către Arhivele Naționale. Aceasta va include și controlul tarifelor percepute de firmele de arhivare.

”Punem lucrurile în mișcare, este vorba despre această ordonanță, această modificare legislativă, ca Arhivele naționale să preia de la Casele Teritoriale de Pensii responsabilizarea legală a autorizării, dar și a verificării. Pentru că nu este doar o autorizare, și este și o verificare a tarifării serviciilor de arhivă, pentru că Arhiva Națională este specializată pe acest lucru, în paralel solicitând Consiliului Concurenței ca ancheta să fie fermă și să fie de scurtă durată pentru a putea rezolva acest aspect.

Mai este o situație în care angajatorii încă există, și aici seniorii pot merge direct la angajatori, însă rămâne și cazul în care nu mai există angajatorul și în care nu mai este în activitate și acolo pensionari trebuie să se adreseze acestor susținători, acestor deținători de arhive, pentru obținerea acelor adeverință pentru veniturile nepermanente.

Acolo, premierul Marcel Ciolacu a tras acel semnal public și a solicitat modificarea legislativă”, a mai spus Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Pentru pensionarii care au lucrat la angajatori încă existenți, aceștia pot merge direct la angajatori pentru obținerea adeverințelor necesare. În cazurile în care angajatorul nu mai există, pensionarii trebuie să se adreseze firmelor de arhivare. Premierul Marcel Ciolacu a solicitat modificări legislative pentru a facilita acest proces.

Procesul de recalculare a pensiilor

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a anunțat că după finalizarea procesului de recalculare a pensiilor, va urma o „mică recalculare” pentru cei care au avut sporuri sau venituri nepermanente. Aceasta se va desfășura în conformitate cu Legea 360, care prevede un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să depună documentele necesare.

”Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei.

Noi am considerat, ca o noutate, că dacă asupra acestor sporuri s-a achitat contribuție de asigurări sociale, ele trebuie, respectând, de fapt, principiul contributivității, să fie luate în calcul. Vorbim, în principal, despre acordul global. Aceasta era o formă de remunerare, înainte de Revoluție. Vorbim de prime, premii, și orice alt spor la care s-a contribuit. Atenție, este foarte important, pentru care s-a achitat, de către angajator, acel CAS!

Este un termen de șase luni în care aceste adeverințe trebuie depuse, deci noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare, adică pe lângă această recalculare, pe formula de calcul, de care au parte absolut toți cei 5 milioane de pensionari, urmează mica recalculare, cu aceste adeverințe.

Vreau să fac aici o mențiune, nu toți pensionarii au lucrat cu aceste sporuri, numai pentru aceștia care au lucrat cu aceste sporuri urmează să facem a doua recalculare”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, la Digi24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: