Redactia.ro
Home » Știri » Ce să nu faci când mergi la spovedanie.7 reguli pe care trebuie să le urmezi, potrivit părintelui Cleopa

Ce să nu faci când mergi la spovedanie.7 reguli pe care trebuie să le urmezi, potrivit părintelui Cleopa

GALERIE FOTO (3) Sursa foto: doxologia.ro

Spovedania este o taină atunci când Dumnezeu iartă păcatele creștinilor care se pocăiesc sincer și mărturisesc preoților griji și tot ce le îngreunează sufletul, potrivit bazilicii, agenția de presă a Patriarhiei Române.

Taina are diferite denumiri:

– „pocăință”, pentru că cel care o primește trebuie să regrete sincer păcatele săvârșite și mărturisite preotului;
– „mărturisire sau spovedanie”, cum un creștin își mărturisește păcatele unui preot;
– „al doilea botez”, pentru că prin el se spală păcatele, ca prin sacramentul botezului;
– „iertare, izbăvire”, căci prin ele păcătosul este eliberat de robia păcatelor;
– „împăcare”, pentru că ne-a împăcat cu Dumnezeu.

„Una din marile datorii duhovniceşti, atât ale monahilor, cât şi ale creştinilor, este spovedania păcatelor. Trebuie să ştim mai întâi ca toţi greşim înaintea lui Dumnezeu, unii mai mult, alţii mai puţin, şi nimeni nu este fără de păcat.

Sfânta Scriptură

Acest lucru ni-l arată Sfânta Scriptură care zice :

„Toţi multe greşim. Iar de vom zice că păcat nu avem, pe noi înşine ne înşelăm şi adevărul nu este în noi; iar dacă ne vom mărturisi păcatele, credincios şi drept este Dumnezeu, ca să ne ierte nouă păcatele şi să ne curateasca pe noi de toată întinăciunea şi nedreptatea”, a spus Părintele Cleopa despre Sfânta Spovedanie, potrivit Basilica.

Condițiile care trebuie îndeplinite prin spovedanie, potrivit părintelui Cleopa

„1. Spovedania trebuie să se facă înaintea duhovnicului. Deci, eu când mă duc la spovedanie înaintea preotului, mă duc în faţa lui Dumnezeu. Preotul este un simplu martor. În ziua judecăţii el atât poate spune, cât i-am spus eu. Ce nu i-am spus, nu-i dezlegat nici pe pământ, nici în cer. Dar eu, dacă m-am dus la spovedanie şi i-am spus toate şi preotul mi-a făcut dezlegare cu mâinile pe cap, eu sunt dezlegat.

2. Spovedania trebuie să fie completă şi să nu se ascundă nimic din cele făptuite, cum am spus mai înainte. Ai auzit ce spune Sfântul Apostol Pavel ? Cuvântul lui Dumnezeu este mai ascuţit decât toată sabia cea cu două tăişuri şi străbate până la despărţitura trupului de a duhului, cea mai înaltă unire între om şi Dumnezeu.

3. Spovedania trebuie făcută de bună voie, după mărturia Duhului Sfânt, care zice : şi din voia mea mă voi mărturisi Lui;

4. Spovedania trebuie să fie făcută cu umilinţă, căci inimă înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi;

5. Spovedania să nu fie prihanitoare, adică să nu dăm vina pe nimeni, nici pe oameni, nici pe vreo altă zidiră a lui Dumnezeu, nici chiar pe diavoli. La spovedanie numai pe noi să ne învinuim şi să ne prihănim, cum zice Sfântul Ioan Scărarul: „A mea este buba, a mea este rana; dintru a mea lenevire s-a făcut, iar nu dintr-a altuia”.

6. Spovedania se cuvine să fie dreapta, adică să spui adevărul, spune cum ai făcut toate, fără ruşine. Isus Sirah spune : Este ruşine care aduce păcat şi este ruşine care aduce slava şi har.

Ruşinea aceasta pe care o suferi la spovedanie te scuteşte pe tine de ruşinea aceea pe care o vom suferi cu toţii la ziua cea înfricoşată a Judecăţii lui Dumnezeu.

7. Spovedania să fie hotărâtoare. Să luăm înaintea duhovnicului o mare hotărâre de a nu mai păcătui, ajutându-ne nouă dumnezeiescul har, şi să voim mai bine a muri de mii de ori decât a mai păcătui de acum înainte cu voinţa noastră.”

Cine a fost părintele Cleopa

Părintele Cleopa Ilie a fost cel de-al cincilea copil din cei zece din familia sa. El a mers pe drumul credinței alături de doi frați ai săi. În perioada comunistă, a fost nevoit să se retragă în munți timp de șase luni, fiind urmărit de Securitate. După înființarea Mănăstirii Slatina, s-a mai ascuns alți doi ani în munți din acelaș motiv.

Sursa foto: doxologia.ro
Sursa foto: doxologia.ro

Ce minuni a săvărșit părintele Cleopa

Părintele Cleopa Ilie a săvărșit toată viața minuni, având har. Propria lui existență era o adevărată minune. La naștere, Cleopa era mai tot timpul bolnav, astfel că mama lui a fost sfătuită să își ofere copilul Maicii Domnului. Femeia a făcut întocmai, iar pe tot parcursul vieții sale Cleopa Ilie nu a mai avut probleme de sănătate care să îi pună viața în pericol de moarte.

Părintele Cleopa avea harulul vindecării.

„O tânără din Cluj, de exemplu, a afirmat că, după ce s-a închinat la mormântul părintelui și după ce a luat o bucățică de pâmânt din locul în care acesta este îngropat părintele, a reușit să se vindece de o boală grea ce părea fără leac.

Acum, la aproape 20 de ani de la moartea duhovnicului, mii de pelerini îi vizitează mormântul și cer binecuvântarea de a lua o mică bucată de pământ de pe acesta. Multe persoane au recunoscut că fie duc bucata de pământ acasă, fie o pun în propria curte, fie chiar o pun în mâncare, pentru ca harul părintelui Cleopa să dăinuiască mult timp”, susțin cei de la spynews.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: