Redactia.ro
Home » Știri » Ce sărbători importante avem în luna septembrie. Calendar ortodox. Când sunt cruci roșii

Ce sărbători importante avem în luna septembrie. Calendar ortodox. Când sunt cruci roșii

Ce sărbători importante avem în luna septembrie.

Ce sărbători importante avem în luna septembrie. Sărbătorile religioase sunt foarte importante pentru creștinii ortodocși și nu numai. Luna septembrie este luna în care începe noul an bisericesc, așa că românii trebuie să afle ce sărbători sunt în luna lui răpciune.

Ce sărbători importante avem în luna septembrie. Calendar ortodox. Când sunt cruci roșii

Ce sărbători importante avem în luna septembrie. Prima zi din septembrie coincide și cu începerea noului an bisericesc, iar la creștinii ortodocși, acesta începe la începutul lunii lui răpciune, spre deosebire de anul civil care începe pe 1 ianuarie. Romano-catolici sărbătoresc începerea anului bisericesc în prima duminică din Advent. Creștinii ortodocși au ales ca dată de începere a anului bisericesc 1 septembrie deoarece se potrivește tradiției moștenite din Legea Veche. În această zi a început creația lumii, iar Mântuitorul și-ar fi început activitatea publică.

Prima mare sărbătoarte din noul an bisericesc este Naștera Maicii Domnului, pe 8 septembrie, iar în acest an cade într-o zi de miercuri. Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare importantă, fiind închinată Fecioarei Maria. De asemenea, aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria mică. În această zi, persoanele care poartă numele Sfintei Maria își sărbătoresc onomastica.

Cu toate că aceste eveniment nu este precizat în  Noul Testament, este prezentat în alte surse dintre care cea mai veche este Protoevanghelia lui Iacob. Conform acestuia, Maria a fost o descendență atât împărătească, cât și preoțească. Tatăl ei, Ioachim era din seminția lui Iuda, fiind urmas al regelui David, iar mama sa era Ana.

Pe 14 septembrie are loc o nouă sărbătoare cu cruce roșie. În această zi este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta este cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii lui Iisus. Aceasta sărbătoare ne amintește de momentul răstignirii Domnului Iisus Hristos pe cruce și de moartea sa. În această zi, creștinii ortodocși țin post negru. Prin această sărbătoare, credincioșii comemorează două evenimente din istoria lemnului crucii. Este vorba despre aflarea crucii de câtre Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, pe care a fost răstignit Iisus, iar cea de-a doua este reducerea lemnului crucii de la perși.

Un alt sfânt român, Cuviosul Ioan de la Prislop, canonizat în anul 1992, este pomenit pe 13 septembrie. La jumătatea lunii septembrie este pomenit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ale cărui moaște se află în Catedrala mitropolitană din Timișoara.

Sărbători cu cruce neagră în luna septembrie

  • 1 septembrie, ✝) ✝ Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit)
  • 3 septembrie, ✝) ✝ Sfântul Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara; şi ✝ Sfântul Cuvios Meletie de la Mănăstirea Stânişoara;
  • 7 septembrie ✝ Sfântul Cuvios Simeon de la Pângărați; ✝ Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați;
  • 9 septembrie ✝) Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona; ✝) Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău;
  • 13 septembrie ✝) Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop; Sfinţii Mucenici din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian;
  • 15 septembrie ✝) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului; ✝ Sfântul Mare Mucenic Nichita Romanul;
  • 22 septembrie ✝) Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi;
  • 26 septembrie ✝) Sfântul Voievod Neagoe Basarab;
  • 27 septembrie ✝) Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: