Redactia.ro
Home » Homepage » Ce schimbări îi aşteaptă pe români de la 1 ianuarie 2020

Ce schimbări îi aşteaptă pe români de la 1 ianuarie 2020

schimbări

Ieftinirea carburanților, creşterea salariului minim şi eliminarea supra-impozitării contractelor part-time sunt câteva dintre măsurile noi care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020.

Ministerul Finanţelor a decis marţi să majoreze accizele la carburanţi, care intraseră în vigoare cu numai o zi înainte, în urma promulgării de către preşedintele Iohannis şi publicării în Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei. Astfel, s-a decis că ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuată de Parlament este prea mare, dar şi că nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, şi au majorat accizele cu 9,11% faţă de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzină şi cu 107 lei/1.000 l la motorină.

Dacă respectă legea publicată în Monitorul Oficial şi decid să transfere integral efectul eliminării supraaccizei în preţul la pompă, companiile ar trebui să opereze ieftiniri de 45 de bani/l (acciza + TVA aferentă), precizează Profit.ro.

Creşterea salariului minim şi eliminarea supra-impozitării contractelor part-time sunt câteva dintre măsurile noi care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020. O altă măsură care ar fi urmat să intre în vigoare, eliminarea supraaccizei la carburanţi, devine discutabilă după ce,în ultima zi a anului, Ministerul Finanţelor a modificat accizele promulgate cu o zi înainte de preşedintele Iohannis, majorându-le cu 9%.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la finalul anului trecut, legea prin care este eliminată supra-acciza la carburanţi de la 1 ianuarie 2020, care făcea posibilă scăderea preţului carburanţilor 45 bani pe litru, dacă ar fi transferată la pompă integral această scădere. Dacă respectă noua listă cu accize publicată de Finanţe, companiile ar trebui să reducă preţurile cu 31 de bani/l la benzină şi cu 32 de bani/l în cazul motorinei.

Guvernul majorează salariul minim. Care va fi valoarea acestuia în 2020

La începutul lui decembrie 2019, premierul Ludovic Orban a afirmat că, odată cu eliminarea supraaccizei la carburanţi, va creşte consumul şi se va reduce inflaţia.

În plus, preşedintele a promulgat legea care prevede eliminarea supraimpozitării contractelor part-time. Astfel, au fost abrogate articolele care impun plata CAS şi CASS pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în baza unor contracte de muncă cu timp parţial sau în acord, la nivelul salariului minim brut.

Totodată, de la 1 ianuarie, salariul minim brut lunar va creşte la 2.230 lei de la 1 ianuarie, de la 2.080 lei anul trecut, potrivit unei HG publicate în decembrie 2019 Monitorul Oficial.

Odată cu majorarea salariului minim brut, crește și contribuția pentru persoanele cu handicap neîncadrate, astfel că entitățile economice vor trebui să plătească cel puțin 300 de lei dacă nu angajează persoane din această categorie defavorizată.

De asemenea, cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează cu 100% din rata medie anuală a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020, potrivit unei măsuri publicate în Monitorul Oficial.

Ce se întâmplă cu alocațiile pentru copii. Comisia de Muncă a decis!

Noul an nu vine numai cu vești bune, ci și cu noi taxe. Mașinile sub Euro 4 vor trebui să plătească o taxă anuală pentru a circula în Capitală, iar mașinile sub Euro 3 nu vor avea acces în centrul Capitalei. Cea mai mare taxă este pentru mașinile non-Euro: se ridică la 1.900 de lei pe an. Cea mai mică taxă este cea pentru mașinile Euro-4, de 500 de lei, dar ea va fi plătită abia din 2021.

În anul 2020 vor intra în vigoare mai multe schimbări ale Codului Rutier, între acestea numărându-se necesitatea ca cei care vor să obțină permis de conducere să aibă cel puțin 10 clase, dar și obligativitatea ca persoanele în vârstă să facă controale medicale mai des. În plus, persoanele în vârstă care încă mai doresc să conducă pe drumurile publice vor fi obligați să facă mai des controlul medical.

CFR Călători introduce, în premieră, serviciul de transport suburban pentru municipiul Bucureşti. Odată cu începutul anului 2020, pentru adaptarea ofertei de transport feroviar de pasageri la cererea pieţei, sunt introduse mai multe trenuri noi pe ruta Bucureşti  – Fundulea şi retur.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: