Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu cei 100 de românii prinși în mijlocul revoltei din Kazahstan? Anunțul MAE

Ce se întâmplă cu cei 100 de românii prinși în mijlocul revoltei din Kazahstan? Anunțul MAE

GALERIE FOTO (3) Ce se întâmplă cu cei 100 de românii prinși în mijlocul revoltei din Kazahstan

Ce se întâmplă cu cei 100 de românii prinși în mijlocul revoltei din Kazahstan? Președintele Kazahstanului a cerut sprijin din partea Organizației Tratatului de Securitate Colectiva. Protestele au fost declanșate în primul rând de creșterea prețurilor la combustibil, dar includ si alte nemulțumiri politice.

Ce se întâmplă cu cei 100 de românii prinși în mijlocul revoltei din Kazahstan? Anunțul MAE

Ce se întâmplă cu cei 100 de românii prinși în mijlocul revoltei din Kazahstan? Proteste antiguvernamentale au izbucnit în Kazahstan din cauza creșterii prețurilor la combustibili. Motivele acestei revoltei sunt puternice, iar oamenii ieșiți în stradă vor să se facă auziți. Președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut sprijin din partea Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Tokaev susține că protestele au fost plănuite de „bande teroriste” pregătite în străinătate.

Kate Mallinson, expert în Asia Centrală la think tank-ului Chatham House din Londra, a declarat că protestele din Kazahstan sunt dovada vie a resentimentelor față de eșecul guvernului kazah. Liderul statului a impus stare de urgență la nivel național, iar într-un discurs televizat, el a cerut ajutor de la OTSC, o alianță militară formată din Rusia și cinci foste state sovietice. Premierul armean Nikol Pașinian, a confirmat pe Facebook că alianța va trimite forțe de menținele a păcii.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat printr-un comunicat că urmărește conflictele din Kazahstan, având în vedere că aici se află aproximativ 100 de români. Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. Aproximativ 100 de români se află în Kazahstan, fiind vorba despre specialiști și experțoi angajați de companii private, iar misiunea misiunea diplomatică a României în această țară este în contact cu ei. ”De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private.

Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente” – se arată în comunicatul MAE.

Violențe în Kazahstan

În Kazahstan s-a decretat stare de urgență, după ce manifestațiile declanșate din cauza unei creșteri bruște a prețului la carburanți par să se fi transformat într-o adevărată revoluție. Mulțimea s-a revoltat și a incendiat clădiri guvernamentale, iar cel puțin 8 membri ai forțelor de securitate și ai armatei au fost uciși, iar alte câteva sute au fost răniți.

După ce protestatarii au incendiat palatul prezidențial și au ocupat principalul aeroport al țării, președintele a dat ordin să fie tăiat internetul. „Apelurile de a ataca birourile guvernamentale și militare sunt absolut în afara legii. Guvernul nu va cădea, dar decât conflict, ne dorim mai degrabă încredere reciprocă și dialog”,declara președintele Tokaiev într-un discurs rostit cu câteva ore mai devreme.

Mulți cetățeni și-au transformat mașinile pentru a funcționa cu GPL, un combustibil mult mai ieftin decât benzina, după ce autoritățile au anunțat plafonarea prețului la GPL. Ulterior, Guvernul a ajuns la concluzia că prețul scăzut nu este sustenabil, așa că ridicase plafoanele de la 1 ianuarie, ceea ce a nemulțumit cetățenii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: