Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu pensia şi talonul tău dacă poştaşul nu te găseşte acasă. Unde ajung banii tăi

Ce se întâmplă cu pensia şi talonul tău dacă poştaşul nu te găseşte acasă. Unde ajung banii tăi

pensie

De multe ori s-a întâmplat ca poştaşul să te caute cu pensia, iar tu să nu fii acasă. Cu siguranţă n-ai intrat în panică, pentru că ai ştiut că vei recupera banii.

Totuşi, există un termen-limită până la care pensia şi talonul mov sunt păstrate la Poştă.

Până când recuperezi banii de la Poştă?

Concret, pensionarii care nu sunt la domiciliu atunci când le vin banii, pot să-şi primească ulterior drepturile bănești, în două zile lucrătoare, după ultima zi de plată a lunii respective. Dacă se depășește acest timp, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi ridicate ulterior.

În cazul pensionarilor care încasează pensia într-un cont curent sau pe card, dacă nu sunt acasă pentru a primi taloanele mov, Poșta Română le va „păstra” până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.

Pentru persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite acasă și au fost avizate, documentele de informare cu privire la sumele plătite (taloanele mov), nesolicitate de beneficiari, se păstrează la sediul oficiului poștal până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs.

Începând cu drepturile aferente lunii martie 2021, taloanele mov sunt arhivate la sediul Oficiului Județean de Poștă, respectiv al Oficiilor Poștale de sector pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Aceste documente de informare pot fi transmise, la cerere, la domiciliul persoanelor interesate – beneficiari sau împuterniciții acestora.

După expirarea celor 24 de luni, documentele de informare vor fi transmise către casele teritoriale de pensii”, informează Casa Naţională de Pensii Publice.

Când te poţi pensiona?

Poţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: