Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă cu prețul benzinei și al motorinei. Tendințe la nivel european

Ce se întâmplă cu prețul benzinei și al motorinei. Tendințe la nivel european

benzină

Guvernul a promis anul trecut eliminarea supraaccizei la carburanți. Accizele au fost reduse cu 32 de bani la litru, atât în cazul benzinei, cât și al motorinei. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Criza coronavirusului a ieftinit și mai mult prețurile carburanților. Benzina a scăzut deja sub cinci lei pe litru, iar motorina coboară spre acest prag. Preţurile au toate şansele să scadă în continuare.

Epidemia a afectat nu numai viețile a mii de oameni, la nivel global, dar și bursele, astfel că scăderea de 30% a preţurilor la ţiţei este un şoc global care va afecta performanţele firmelor de petrol şi gaze, spun analiştii. Dacă preţul barilului se menţine la nivelul de acum, analiştii spun că la pompă ieftinirile ar putea fi şi de 15 la sută.

Totul după ce Arabia Saudită a anunţat că îşi majorează semnificativ producţia. Va pedepsi astfel Rusia, al doilea mare exportator de ţiţei, pentru că Moscova nu a sprijinit măsurile de stabilizare a pieţei în urma epidemiei de coronavirus.

Faţă de luna trecută, un plin de 50 de litri de benzină costă cu aproximativ şapte lei mai puţin, iar unul de motorină cu cinci lei. Teoretic, ieftinirea carburantului aduce scăderi de preţuri şi în privinţa mărfurilor importate. Asta dacă ieftinirile nu vor fi anulate de creşterea euro.

România are cele mai mici prețuri din UE la benzină și motorină

Epidemia de coronovirus a dus la o scădere a cererii de petrol, care, combinată cu ezitările producătorilor de a scădea producţia, a generat o reducere a preţurilor.

Preţul mediu al benzinei din România, de 1,07 euro/litru, este cel mai redus din Uniunea Europeană, sub cel din Bulgaria (1,11 euro/litru), Ungaria (1,14 euro) sau Polonia (1,15 euro), conform European Commission’s Oil Bulletin.

Situaţia se repetă la motorină: 1,09 euro/litru în România, 1,10 euro/litru în Bulgaria, 1,16 euro/litru în Ungaria şi 1,20 euro/litru în Polonia, informează Mediafax. Cea mai scumpă motorină se găseşte în Suedia – 1,51 euro/litru şi în Italia – 1,44 euro/litru. Grecia (1,6 euro/litru) şi Italia (1,55 euro/litru) au cea mai scumpă benzină din Europa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: