Redactia.ro
Home » Stil de viață » Ce se întâmplă cu prețul cozonacului și al bulionului în România. Anunțul a fost făcut

Ce se întâmplă cu prețul cozonacului și al bulionului în România. Anunțul a fost făcut

Ce se întâmplă cu prețul cozonacului și al bulionului?!

Guvernul României a adus modificări notabile pe lista alimentelor cu preț plafonat, această măsură fiind prelungită cu încă două luni. Decizia, care împiedică o posibilă creștere a prețurilor cu până la 20%, a fost primită cu nemulțumire din partea unor reprezentanți ai sectorului de retail.

Printre produsele alimentare excluse de pe lista cu prețul plafonat se numără cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată și drojdia. Acestea au fost înlocuite de magiun și unt, care devin acum subiectele plafonării.

Ce au transmis autoritățile în acest caz

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că măsura plafonării prețurilor la alimentele de bază va continua încă două luni. Măsura are scopul de a proteja consumatorii de creșterile semnificative de prețuri și de a asigura accesibilitatea la alimente esențiale.

„Din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită (…) Această ordonanţă, când a fost emisă de Ministerul Agriculturii, s-a bazat pe anumite studii, pe consumul pe care familiile cu venituri mici şi medii îl au în România. Aceste alimente de bază au fost introduse pentru că românii îşi doreau, prin studiile pe care le-am făcut, ca aceste preţuri la alimente să fie reduse”, a spus Florin Barbu, pe 17 ianuarie.

Reprezentanții sectorului de retail au exprimat nemulțumirea față de decizia Guvernului. Ei susțin că o astfel de măsură nu era necesară și au adus în discuție posibilitatea introducerii unui mecanism care să permită intervenții punctuale, în cazul creșterilor nejustificate de preț pentru anumite produse.

„În relaţia cu consumatorul noi suntem parteneri, pentru că avem acelaşi obiectiv şi anume ca aceşti consumatori, cetăţenii din România, să aibă acces la produse, acest acces să fie facil, să existe varietate şi volum de marfă permanent. Pe de altă parte, tot împreună să căutăm metode, variante prin elemente adverse, precum inflaţia sau poate alte elemente care pot modifica punctual disponibilitate anumitor produse pe raft la preţuri corecte, să fie influenţate. Din acest punct de vedere am văzut şi poziţia avută de reprezentanţii asociaţiilor de procesatori şi micii comercianţi. Există în continuare totuşi o anumită îngrijorare vizavi de modalitatea în care, poate, se va continua cu acest proiect”, a spus atunci directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), George Bădescu.

Lista produselor cu preț plafonat

Lista actuală a produselor cu prețul plafonat include pâine albă, lapte, ouă, ulei, carne de pui și porc, legume și fructe proaspete, dar și produse precum unt și magiun. Se discută posibilitatea introducerii mielului pe această listă, o decizie care ar putea fi luată în urma dialogului cu retailerii și procesatorii.

Asociațiile din domeniul comerțului au exprimat îngrijorarea vizavi de modalitatea în care se va continua acest proiect și au susținut necesitatea găsirii unor soluții care să nu afecteze semnificativ mediul economic și relația cu consumatorii.

„În primul rând, plafonarea este făcută, din punctul nostru de vedere, greşit, pentru că sunt prinse doar procesarea şi retailul, producţia, deci furnizorul de materii prime nu are niciun fel de plafonare, iar în ultimul timp, preţurile materiilor prime în România sunt mai mari decât afară. Deci preţurile cresc, dar cresc în detrimentul nostru. (…) Cererea noastră este clară: prelungirea este catastrofală nu numai din punct de vedere al industriei alimentare ci şi al consumatorului final”, a declarat pentru Agerpres Sorin Minea.

Măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază rămâne subiectul unor dezbateri aprinse între autorități, retailerii și asociațiile din domeniu. În timp ce consumatorii se bucură de continuitatea prețurilor controlate, actorii economici ridică întrebări cu privire la impactul asupra industriei alimentare și a mediului de afaceri în general.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: