Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă dacă iei medicamente expirate. De ce nu trebuie să le arunci niciodată la coșul de gunoi

Ce se întâmplă dacă iei medicamente expirate. De ce nu trebuie să le arunci niciodată la coșul de gunoi

GALERIE FOTO (2) medicamente

Medicamentele au un termen de valabilitate destul de lung în comparație cu alte produse existente pe piață, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să verificăm termenul de valabilitate. În plus, este important să nu le aruncăm la gunoi atunci când am observat că au expirat. Iată de ce nu este în regulă să aruncăm pastilele la coșul de gunoi.

De ce nu trebuie să consumăm medicamente expirate

Există unele medicamente care pot rămâne nedeschise şi nefolosite în trusa de prim ajutor din casă pentru o perioadă lungă de timp. De aceea, atunci când ne confruntăm cu o situaţie în care trebuie să le administram, este important să verificăm data de expirare. Dacă un medicament a depăşit data de expirare, este recomandat să evităm să-l luăm deoarece nu doar că îşi pierde eficienţa, dar poate genera şi compuşi toxici dăunători organismului nostru.

„Majoritatea medicamentelor pot fi consumate la câteva săptămâni sau chiar luni după data de expirare. De remarcat însă că, în timp, ingredientele active își pierd eficacitatea”, explică medicul.

Medicul a subliniat faptul că este important să păstrăm medicamentele într-un loc uscat, protejat de căldură şi lumină, deoarece condiţiile de depozitare pot afecta eficacitatea lor. În acest sens, se recomandă să evităm să păstrăm medicamentele în baie. Este esențial să verificăm pe cutie instrucțiunile de păstrare a medicamentului, deoarece unele medicamente necesită depozitare la temperaturi scăzute, așadar ele ar trebui să fie depozitate în frigider pentru a nu-și pierde eficiența.

De ce nu este bine să aruncăm medicamentele expirate la gunoi

Este inadecvat să aruncăm medicamentele expirate în gunoi sau în apă, deoarece acestea pot cauza daune mediului înconjurător. În țara noastră, anual, aproximativ 1500 de tone de medicamente sunt aruncate la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Legea din România stipulează că medicamentele expirate trebuie aduse la farmacie pentru a fi distruse prin incinerare.

Potrivit hartareciclarii.ro, printre medicamentele care pot afecta cel mai mult sănătatea oamenilor dacă acestea ajung în mediul înconjurător se numără antibioticele, medicamentele antifungice, antiparazitare și anticancer. Aceste substanțe chimice ajung în organismul uman prin consumul de apă potabilă și prin consumul de legume rădăcinoase, frunze, pește, lactate și carne care pot conține reziduuri de medicamente.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: