Redactia.ro
Home » Știri » Ce se întâmplă, de fapt, cu bancnotele din România? În ce condiţii ar putea să dispară

Ce se întâmplă, de fapt, cu bancnotele din România? În ce condiţii ar putea să dispară

Coroane suedeze

În contextul digitalizării, asistăm la o problemă la care în urmă cu câțiva ani. Dispariția banilor cash este cu adevărat o problemă în aceste zile, iar cea mai afectată țară în acest sens este Suedia.

Când ar putea să dispară bancnotele

Problema lipsei banilor cash devine din ce în ce mai serioasă în Suedia, unde lucrurile ar putea trece la nivelul următor. Atacurile cibernetice ar putea fi mult mai devastatoare decât ar fi un jaf al unei bănci. Cel care atrage atenția asupra acestui fapt este Stefan Ingves, guvernatorul Riksbank.

Mai mult, acesta a declarat chiar că tinerii suedezi nici nu știu cum arată banii fizici, arătând astfel nivelul la care s-a ajuns. În Suedia, pandemia a dus la un fenomen nemaiîntâlnit în lume: această țară este aproape de dispariția bancnotelor și monedelor.

Stefan Ingves a precizat că s-ar putea să fie nevoie de măsuri din partea parlamentarilor pentru a rezolva această situație.

Problema lipsei banilor cash nu a părut vreodată că va deveni atât de accentuată, dar, în contextul pandemiei aceasta s-a amplificat, iar autoritățile consideră că trebuie luate măsuri înainte de a fi prea târziu.

Problema lipsei de bani cash în Suedia

Acum, întrebarea care este pe buzele tuturor este „Ce se întâmplă dacă rețelele digitale eșuează, iar banii în format fizic nu există deloc?”. Guvernatorul băncii naţionale din Suedia a atras atenţi asupra acestei probleme.

„Dacă luminile se sting, trebuie să avem suficient numerar fizic în țară încât să putem reveni la utilizarea banilor fizici dacă există o problemă serioasă”, a mai explicat Stefan Ingves.

Pandemia de coronavirus chiar a înrăutăţit situaţia, după cum explică specialiștii din Suedia, unde există cei mai puâini bani în circulație din toată lumea.

„Oamenii nu vor să atingă monede și bancnote” şi nici „să apese butoane”, a declarat Viveka Soderback, manager de informații pentru consumatori la Klarna. Iar COVID-19 a accelerat acest trend.

Loading...