Redactia.ro
Home » Știri » Ce se va întâmpla dacă CCR va declara starea de alertă neconstituțională. Intervenția premierului, Ludovic Orban

Ce se va întâmpla dacă CCR va declara starea de alertă neconstituțională. Intervenția premierului, Ludovic Orban

Ce se va intampla cu starea de alerta

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, că Guvernul este pregătit să schimbe măsurile din timpul stării de alertă, în cazul în care CCR va declara neconstituțională procedura care va fi impusă după data de 15 mai.

Ce se va întâmpla cu starea de alertă

Ludovic Orban a precizat sâmbătă, la Târgu Mureș, ce se va întâmpla dacă pe data de 13 mai Curtea Constituțională a României va declara starea de alertă neconstituțională.

Potrivit acestuia, se va emite o reglementare de tip OUG care să le permită Guvernului și autorităților din țară folosirea instrumentelor necesare pentru a apăra sănătatea cetățenilor români.

„Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. În nicio țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva, și anume autoritățile, printr-o sesizare și o decizie a Curții Constituționale practic să fie lipsite de instrumentele de a putea impune respectarea legilor, respectarea regulilor, mai ales într-o situația atât de gravă cum este situația provocată de epidemia de noul coronavirus, a declarat Orban.

Reacția premierului la decizia CCR

Premierul României consideră decizia CCR ca fiind un îndemn la nerespectarea Constituției și o instigare la nerespectarea legii și a regulilor.

Mai mult, politicianul subliniează faptul că CCR pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor români.

„Arată că acești oameni care au pierdut orice legătură cu realitatea din societatea românească vor să-i ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate, și nu au pic de respect pentru cei care respectă legea, mai mult de 98% dintre cetățenii români. Nu putem sta cu mâinile în sân”, a mai spus Ludovic Orban.

Pe 6 mai, Curtea Constituțională a declarat că prevederile art.28 din OUG/1999, prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricțiilor în perioada stării de urgență, sunt lipsite de claritate și a a declarat această lege neconstituțională.

Conform CCRR, săvârșirea faptelor nu sunt definite clar, și sunt lăsate la aprecierea subiectivă a autorităților.

Pe 13 mai, CCR va discuta excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Ordonanței de urgență privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, prin care este reglementată starea de alertă.

Loading...