Redactia.ro
Home » Știri » Ce spune Aleksandr Lukaşenko după întâlnirea cu Vladimir Putin! ”Dacă vom vedea o activare NATO, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”

Ce spune Aleksandr Lukaşenko după întâlnirea cu Vladimir Putin! ”Dacă vom vedea o activare NATO, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”

Ce spune Aleksandr Lukaşenko după întâlnirea cu Vladimir Putin! ”Dacă vom vedea o activare NATO, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko și Vladimir Putin au avut o întrevedere unde au purtat discuții despre o posibilă alianță. 

Ce spune Aleksandr Lukaşenko după întâlnirea cu Vladimir Putin! ”Dacă vom vedea o activare NATO, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”

Aleksandr Lukaşenko spune că nu a discutat cu Vladimir Putin eventualitatea unor transferuri de trupe ruseşti în Belarus sau crearea unor baze militare permanente ale Rusiei pe teritoriul țării Belarus, însă liderul de la Minsk admite că au fost discuții legate de transfer de arme rusești și spune că, în caz de nevoie, armata rusă poate ajunge în 24 de ore în Belarus.

”Nu am avut niciun fel de discuţii despre transferul permanent de trupe ruseşti în Belarus sau despre crearea vreunei baze militare. Nu avem nevoie de aşa ceva. Nu există nicio necesitate în acest sens deocamdată, conform conceptului de securitate militară a uniunii statale (Rusia-Belarus). Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”, a afirmat marţi Aleksandr Lukaşenko într-o reuniune a guvernului său consacrată relaţiilor de cooperare cu Moscova, după ultima sa întâlnire cu Putin.

De asemenea, în Belarus există infrastructură militară, respectiv baze și aeroporturi militare, conform spuselor acestuia. În acelaşi timp, Lukaşenko a afirmat că, în Occident, Belarusul este acuzat că găzduieşte trupe străine pe teritoriul său.

”Aceşti laşi din Occident nu au dreptul să ne acuze că am găzdui baze ruseşti, sau chineze, sau ale vreunei alte ţări. Uitaţi-vă mai bine la voi, căci voi vă instalaţi baze în Polonia”, stat membru UE şi NATO de la graniţa cu Belarus, a mai spus Lukaşenko, citat de TASS, potrivit Agerpres.

Rusia va livra armament pentru Belarus

Preşedintele din Belarus a recunoscut totuși că, la întâlnirea cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, au fost abordate probleme legate de cooperarea cu Federaţia Rusă în domeniul cooperării militare, inclusiv furnizarea de armament modern rusesc către Belarus.

Dar cele două părţi încă nu au stabilit condiţiile acestor livrări de armament, potrivit declarfațiilor făcute de Lukaşenko, dând ordin ca responsabili din armată să analizeze ce tipuri de arme ruseşti ar avea nevoie forţele armate belaruse.

La întâlnirea lor la Soci din 28 mai, Putin şi Lukaşenko au discutat despre acordarea celei de-a doua tranşe, de 500 de milioane de dolari (în jur de 410 milioane de euro), dintr-un credit rusesc de un miliard de dolari, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În decembrie 2020, guvernul rus a aprobat un împrumut de un miliard de dolari pentru stingerea şi deservirea datoriei de stat a Belarusului. Prima tranşă de 500 de milioane de dolari a fost transferată Minskului în aceeaşi lună.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: