Redactia.ro
Home » Știri » Ce trebuie să facă angajații care au fost chemați la muncă, deși au fost trimiși în șomaj tehnic

Ce trebuie să facă angajații care au fost chemați la muncă, deși au fost trimiși în șomaj tehnic

șomaj tehnic

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a făcut un apel către românii trecuți în șomaj tehnic, dar chemați la muncă de către angajatori. Oficialul îi îndeamnă pe cei care se află în această situație să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Suspendarea contractului de muncă înseamnă că ei trebuie să rămână acasă. „Avem semnale şi nu mă feresc să o spun, de situaţii în care, deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, condiţie în baza căreia se putea adresa solicitarea de fonduri din partea Guvernului, în unele situaţii, angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat.

Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă, suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se da sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale.

Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi deşi erau în şomaj tehnic”, a declarat Violeta Alexandru.

Peste 1 milion de contracte de muncă suspendate

Numărul contractelor individuale de muncă suspendate de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă (16 martie) este de 1.035.585, dintre care 332.746 din industria prelucrătoare, 188.573 din sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.714 din domeniul hoteluri şi restaurante.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă era vineri de 254.804, dintre care 47.685 din domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 44.954 din industria prelucrătoare, iar 34.749 din zona construcţiilor, potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: