Redactia.ro
Home » Știri » Ce trebuie să facă românii în ziua de Sfântul Dumitru. E una dintre cele mai importante sărbători din an

Ce trebuie să facă românii în ziua de Sfântul Dumitru. E una dintre cele mai importante sărbători din an

GALERIE FOTO (3) Sfantul Dimitrie cel Nou

Pe data de 26 octombrie, românii se pregătesc pentru sărbătorirea Sfântului Dumitru cel Nou. Totodată, în Capitală, pe 25 și 26 octombrie, va avea loc și pelerinajul. În acest an, din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei, doar bucureștenii vor putea să vină să se închine la moaște. Jandarmii le vor verifica buletinele.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru cel Nou

Duminică va începe pelerinajul din Capitală al Sfântului Dumitru cel Nou, sărbătorit pe data de 26 octombrie. Anul acesta, din cauza pandemiei, doar bucureștenii vor putea să vină să se închine la moaște pe parcursul a două zile. Jandarmii le vor verifica buletinele. Totodată, cum sărbătoarea este una dintre cele mai importante din an, românii trebuie să aibă grijă în privința anumitor lucruri.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru cel Nou

Sfântul Dumitru sau sfântul considerat ocrotitor al bucureștenilor este considerat și patronul păstorilor. Potrivit tradiției, pe 26 octombrie, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.

În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi. Potrivit superstițiilor populare, există credinţa că, în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

Aviz fetelor, de Sfântul Dumitru nu se folosește piaptănul

De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești piaptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii. În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sf. Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubă. De asemenea, cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor. Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă

Pelerinajul Sfântului Dumitru cel Nou în anul Covid

Pelerinajul de Sfântul Dumitru cel Nou va avea loc în acest an numai cu credincioși din București, din cauza măsurilor speciale luate de autorități în contextul pandemiei de coronavirus.

Credincioșii se pot închina la Sf. Dumitru, ocrotitorul Bucureștilor, doar de duminică până luni, măsura fiind circumscrisă stării de alertă, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Evenimentul are loc în condiţii excepţionale de protecţie, între 25 – 27 octombrie, cu acces doar pentru cei din municipiul Bucureşti”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat în urmă cu două săptămâni, după o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.

Programul sărbătorii

Patriarhia Română a comunicat cum se va desfășura sărbătoarea Sfântului Dumitru.

-accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aştepta una în spatele celeilalte, păstrând distanţa de 1,5 m între ele;
– pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staţionare pentru facilitarea păstrării acestei distanţe;
– pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunţuri cu privire la păstrarea distanţei şi respectarea normelor igienico-sanitare;
– se va crea un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
– voluntarii prezenţi, care vor purta permanent măşti de protecţie şi mănuşi, vor oferi credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă.

În contextul pandemiei, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din Bucureşti şi pentru organizarea în condiţii de siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an, au fost luate mai multe măsuri speciale:
– renunţarea la procesiunea „Calea Sfinţilor” la care participau foarte mulţi preoţi şi credincioşi mireni;
– reducerea numărului de clerici slujitori şi cântăreţi bisericeşti la toate slujbele sărbătorii;
– reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaşte spre închinare la doar 3 zile (25 – 27 octombrie);
– protejarea raclelor cu moaştele Sfinţilor cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Programul liturgic:

Duminică, 25 octombrie, la ora 07.00, Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor vor fi scoase din Catedrala Patriarhală şi aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei alături de moaştele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie. Între orele 9.00-12.30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale.

Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 09.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 09.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu cei 3 episcopi vicari din Bucureşti, câţiva preoţi şi diaconi.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanţarea fizică de 1,5 m, la slujbele oficiate în perioada 25 – 27 octombrie la Altarul de vară de pe Colina Bucuriei vor putea participa maxim 200 de persoane.

Reintroducerea Sfintelor Moaşte în Catedrala Patriarhală se va face la sfârşitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.

Credincioşii ortodocşi au prăznuit-o pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva în condiţiile impuse de starea de alertă, din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus în ţara noastră. Pelerinajul a fost anulat în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi, prin care s-a interzs prezenţa pelerinilor care nu aveau domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi, închinându-se la moaște numai persoanele cu domiciliu în Iași.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: