Redactia.ro
Home » Homepage » Ce trebuie să știe părinții despre riscurile COVID-19 din școală. Sfaturile date de un specialist

Ce trebuie să știe părinții despre riscurile COVID-19 din școală. Sfaturile date de un specialist

80% din elevii din România revin la școală de luni, 8 februarie. Astfel, peste 2,4 milioane de copii se reîntorc în bănci, potrivit analiziei efectuate de Ministerul Educației. 

 

Ce trebuie să știe părinții despre riscurile COVID-19 din școală. Sfaturile date de un specialist

Numărul cazurilor de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2 a scăzut în ultima perioadă după restricțiile dure impuse de autorități. Însă, noua tulpină britanică se răspândește din ce în ce mai repede în România și este mult mai contagioasă. Masca rămâne obligatorie, sălile de clasă trebuie să fie aerisite înaintea orelor, după ore, dar și în pauze, iar, la un singur caz pozitiv, toți elevii din clasa respectivă vor fi testați. La două cazuri confirmate, toți aceștia vor intra în izolare timp de 14 zile.

 

Sfaturile date de un specialist

Doctorul George Jugulete, medic primar boli infecțioase pediatrie la Institutul “Matei Balș”, a vorbit pentru Știrile PRO TV despre riscurile pe care părinții trebuie să le aibă în vedere atunci când își retrimit copii la școală.

Specialistul a declarat că o atenție mai mare trebuie să fie acordată elevilor în pauzele de recreație, atunci când contactul dintre aceștia este mult mai mare.

Trebuie să subliniem un lucru important, în pauză trebuie mare grijă. Dacă copiii rămân în clasă e bine, că un cadru didactic îi supraveghează, dar dacă ei ies în recreație atunci trebuie să avem grijă să-și poarte măscuța și să fie distanțarea respectivă. Sau mai bine zis ar fi bine să o decalăm, recreația, în așa fel încât să se întâlnească cât mai puțini copii în recreație, ca să nu răspândim ..” – a declarat medicul pentru sursa citată.

Specialistul recomandă ca părinți și bunicii care îi duc pe cei mici la școală să nu stea mult prea mult în fața porților școlilor, pentru a fi evitată aglomerația.

”Este poate cel mai important lucru, pentru că de multe ori sunt aduși de bunici, bunicii cu comorbidități, bunicii cu probleme, și atunci acolo se poate întâmpla multe lucruri neplăcute, adică să se infecteze.” , a mai spus specialistul.

Risc ridicat din cauza noii tulpini britanice

Medicul de  la Matei Balș a subliniat faptul că, în prezent, riscul cel mare în România este dat de noua tulpină a coronavirusului, care provine din Marea Britanie. Însă, există și câteva avantaje față de anul trecut, și anume imunizarea.

Avantajele imunizării unei mari părți a populației, ca urmare a trecerii prin boală, un număr mai mare decât cel raportat, pentru că sunt multe persoane care nu s-au testat, au stat acasă, au făcut boala, s-au imunizat. Și un al doilea avantaj important, vaccinarea. Vaccinare care avansează și pe măsură ce vor fi mai multe persoane vaccinate, în această situație vom avea mai puține cazuri. – a mai explicat specialistul.

Specialistul de la Matei Balș a subliniat faptul că în cazul copiilor, formele severe de boală după infectarea cu noul coronavirus au fost ”foarte, foarte rare”, iar cel mai mare pericol este dat de posibila transmitere a virusului acasă, la părinți și bunici.

La copii, simptomatologia este mult mai ușoară și mult mai ștearsă. Copilul, de multe ori este asimptomatic. Nu trebuie să ne speriem neapărat pentru copii. De aceea nu se iau măsuri importante privind această boală pentru internarea copiilor. Nu trebuie neapărat internați. Dar trebuie știut că ei sunt un vector care pot transmite boala mai departe la părinți și bunici”. – mai spune dr. Jugulete.

Mai mult, este nevoie de acordul părinților pentru testarea rapidă a copiilor, deoarece nicio investigație medicală nu poate fi făcută fără acordul scris al pacientului sau părintelui. Însă, specialistula  explicat că, testarea rapidă din școli constă într-un exudat nazal obișnuit.

Orice investigație în orice spital sau unde vreți dumneavoastră se face cu acordul pacientului scris, că este vorba de adult sau copil. Când este copil este acordul părintelui sau a tutorelui legal. Deci nu se face nicio investigație fără acordul scris. Testarea este un exudat nazal, la fel ca la streptococ, ca la orice exudat pe care-l efectuăm la orice adult sau copil. Este o investigație, deci ne trebuie acest acord scris. Este obligatoriu să testăm acești copii, pentru că atunci când este simptomatic sau un caz pozitiv depistăm pe cei din jur care sunt așa-zișii purtători, acei asimptomatici care dau boala mai departe la alți copii., a mai spus medicul.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: