Redactia.ro
Home » Știri » Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți cumperi porcul de Crăciun de pe internet. Recomandarea DSV

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți cumperi porcul de Crăciun de pe internet. Recomandarea DSV

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți cumperi porcul de Crăciun de pe internet

Oamenii au început goana după porcul care urmează să fie sacrificat de Crăciun. Din cauza restricțiilor impuse cu privire la pesta porcină, mulți se gândesc să-și achiziționeze animalul online. Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți cumperi porcul de Crăciun de pe internet. 

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți cumperi porcul de Crăciun de pe internet

În perioada actuală, internetul a devenit cel mai bun spațiu pentru vânzarea produselor, astfel că și porcul de Crăciun este pe lista celor care vor să facă un profit în această lună. Site-urile sunt pline de anunțuri care mai de care mai atractive, însă există ceva ce trebuie să știi dacă vrei să-ți cumperi porcul de Crăciun de pe internet.

Potrivit anunțurilor din mediul online, animalele scoase la vânzare sunt crescute cu hrană sănătoasă și au o greutate de la 80 – 100 de kilograme până la 200 de kilograme. Un kilogram se vinde cu sume cuprinse între 9 lei și 12 lei. Animalele pot fi vândute vii sau pot fi sacrificate la cerere, chiar în curtea în care au fost crescuți, iar ca oferta să fie și mai atractivă, comercianții asigură și transport pe o distanță de câțiva kilometri.

Privind aceste informații, putem spune că ofertele sunt generoase și potrivit pentru fiecare buzunar, însă există câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să-ți cumperi porcul de Crăciun de pe internet.

Ce recomandă Direcţia Sanitară Veterinară (DSV)

Riscurile achiziționării unui porc de Crăciun de pe internet sunt unele foarte mari. Dacă vânzătărul nu poate asigura documentele necesare și impuse de DSV în astfel de situații ar trebui să-i dea de gândit cumpărătorului.

Indiferent de modalitatea de achiziție, porcii vii trebie să fie însoțiți obligatoriu de documente specifice, respective Formular de Mișcare și Certificat Sanitar Veterinar eliberate de medical veterinar împuternicit, acesta putând fi medical concesionar, în cazul persoanelor fizice înregistrate sau medicul de fermă în cazul exploatațiilor comerciale sau de tip A.

Iar dacă vorbim de modalitatea de plată, DSV nu recomandă tranzacțiile pe internet. În această perioadă, medicii veterinari vin cu recomandări clare. DSV susține că porcii vii pot fi achiziționați de către persoanele fizice doar din exploatații comerciale industriale, respectiv din ferme, sau de tip A și de la persoane fizice înregistrate sanitar veterinar conform Ord. 20/2018.

De asemenea, cumpărarea cărnii de porc și a produselor din carne de porc trebuie să se facă numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Achiziționarea acestor produse din alte locuri, cu origini necunoscute, provenite din tăieri clandestine sau care nu a fost suspusă controlului sanitar veterinar poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor.

”Recomandăm tuturor cumpărătorilor să evite orice altă sursă de achiziție față de cele mai sus menționate și vă avertizăm că  atât vânzarea cât și achiziționarea de suine vii în alte condiții decât cele de mai sus, constituie încălcări grave ale legislației specifice, sancționate contravențional iar în funcție de consecințele unor astfel de acțiuni putând fi încadrate în sfera penală”, spun reprezentanții DSV Buzău.

Mai mult, transportul porcilor vii de la vânzător la domiciliul cumpărătorului cu mașina personală este permis doar dacă distanța este mai mică de 50 kilometri și sunt asigurate condiții minime de bunăstare a animalelor și obligatoriu însoțiți de documente sanitar veterinare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: