Redactia.ro
Home » Sport » Cei mai cunoscuti jucatori de fotbal olandezi

Cei mai cunoscuti jucatori de fotbal olandezi

Olanda sau Tarile de Jos, asa cum se numeste acum, a fost intotdeauna o natiune care a dat lumii fotbalisti de top. Acestia sunt apreciati in general pentru eleganta lor in joc, dar si pentru forta fizica si determinarea de care dau dovada.

Mai jos vei afla cateva detalii interesante despre 10 dintre cei mai cunoscuti jucatori de fotbal cu care se poate mandri Olanda.

Arjen Robben

Din punctul meu de vedere el a fost unul dintre cei mai dezechilibranti jucatori de banda pe care i-am vazut vreodata. A debutat in fotbal la Groningen, in 2001, club de la care s-a si retras in 2021. El a mai evoluat pentru PSV, Chelsea, Real Madrid si Bayern Munchen.

A facut parte din echipa Olandei care a pierdut finala Campionatului Mondial din 2010 in fata Spaniei. Dupa 4 ani reusea sa ajunga cu nationala sa in finala mica, pe care au si reusit sa o castige cu un scor zdrobitor, 3-0 in fata Braziliei, care era atunci si tara gazda.

Edwin van der Sar

Fotbalul mare l-a inceput la Ajax, ca mai apoi sa se transfere rand pe rand la Juventus, Fulham si Manchester United. De la gruparea de pe Old Trafford s-a retras in 2011, dupa 21 de ani la cel mai inalt nivel. De 2 ori a castigat Liga Campionilor, in 1995 cu Ajax si in 1998 cu United.

Este al doilea cel mai selectionat jucator al Olandei, el avand 130 de prezente in tricoul „Portocalei Mecanice”. Goalkeeperul batav detine si un record in care a reusit sa mentina poarta intacta timp de 1.311 minute.

Robin van Persie

Apogeul carierei lui a fost in Anglia, unde a evoluat pentru Arsenal si Manchester United, echipe pe care poti juca la FavBet pariuri sportive. El a fost de 2 ori golgheterul Premier League, in 2012 si in 2013, an in care a obtinut si singurul titlu de campion, cu gruparea de pe Old Trafford. A mai evoluat pentru Feeyenoord si Fenerbahce.

Este golgheterul all-time al nationalei Olandei pentru care a inscris de 50 de ori in 102 de selectii. A fost la 4 Campionate Mondiale cu aceasta si la 2 Europene. Cele mai mari performante sunt o medalie de argint la Mondialul din 2010 si o semifinala 4 ani mai tarziu.

Dennis Bergkamp

Legenda lui Arsenal a reusit de-a lungul carierei de fotbalist sa inscrie foarte multe goluri spectaculoase. La „Tunari” a fost din 1995 pana in 2006 cand s-a retras, iar inainte de asta fusese 2 ani si la Inter Milano. A fost format de Ajax, club pentru care a evoluat din 1987 pana in 1993.

Va fi tinut minte pentru golul marcat in poarta Argentinei in 1998, care este unul de pus in rama. Reusea la acel campionat Mondial sa ajunga cu nationala Olandei pana in semifinale, finala mica fiind pierduta impotriva Croatiei dupa un 1-2.

Ronald Koeman

Capabil sa evolueze atat in centrul defensivei, cat si la mijlocul terenului, el a bifat toti cei 3 granzi din Eredivisie: Ajax, PSV si Feyenoord. De la ultima s-a si retras in 1997, dupa 17 in fotbalul mare, dar nu inainte sa imbrace si tricoul Barcelonei, din 1989 si pana in 1995.

A participat la EURO 1988, unde Olanda reusea sa castige singurul trofeu major din istoria acestei nationale. A fost numit in echipa turneului, asta poate si pentru ca a transformat un penalty extrem de important in semifinala cu Germania de Vest.

Johan Neeskens

Multi il considera unul dintre cei mai buni mijlocasi box-to-box din istorie. In Olanda a evoluat pentru RCH, Ajax si Groningen. A mai fost in SUA la NY Cosmos, Minnesota Thunder si FL Strikers, in Elvetia la FC Baar si Zug 94, dar si la Barcelona, unde a petrecut 5 sezoane.

Se spune ca a facut parte din una dintre cele mai bune nationale care nu a castigat nimic. A inscris primul gol in finala pierduta cu Germania de Vest de la Mondialul din 1974. Dupa aceea, era invins de Argentina in ultimul act al aceleiasi competitii din anul 1978.

Frank Rijkaard

Ramane in istorie pentru perioada pe care a pierdut-o la AC MIlan, sub comanda lui Arrigo Sacchi. A inceput la Ajax, in 1980, club de la care s-a si retras in 1995. Intre timp a fost la Sporting Lisabona, Real Zaragoza, si la AC Milan.

Singurul trofeu major castigat de nationala Olandei este Campionatul European din 1988, unde Frank Rijkaard a fost unul dintre oamenii de baza. Poate si de aceea, avea sa fie numit in echipa acelui turneu final care a fost gazduit de Germania de Vest.

Ruud Gullit

Si el a fost in acea mare echipa a Milanului la care a evoluat din 1987 si pana in 1994, cu un periplu de un an in sezonul 1993-1994 la Sampdoria. A inceput la Haarlem si apoi, in afara de cele doua formatii italiene, a mai fost la Feyenoord, PSV si Chelsea, el incheindu-si cariera in 1998 la Londra.

Se poate lauda si cu un Balon de Aur pe care l-a castigat in anul 1987. A fost capitanul nationalei Olandei, in 1988, pe cand Olanda castiga finala EURO intr-un meci cu URSS. Treceau atunci cu 2-0 de sovietici, iar el a marcat unul dintre cele doua goluri.

Marco van Basten

De 3 ori a castigat Balonul de Aur, in 1988, 1989 si 1992. A debutat in fotbalul mare la Ajax, in 1982, unde a stat 5 ani. Mergea in 1987 la Milan, unde forma un trio de temut cu Gullit si Rijkaard. S-a retras de la acest club si a facut-o devreme, in 1995, din cauza accidentarilor.

Instinctul lui pentru gol a fost unul remarcabil, el reusind executii incredibile cu ambele picioare. Ramane in istorie pentru superba reusita care a adus triumful nationalei Olandei la EURO 1988, intr-o finala castigata cu URSS, scor 2-0.

Johan Cruyff

In palmares are 3 Cupe ale Campionilor la rand cu Ajax, din 1971 pana in 1973. A mers in 1973 la Barcelona unde a castigat in sezonul de debut primul campionat al gruparii catalane dupa o seceta de 14 ani. A mai fost in SUA la Los Angeles Aztecs, Diplomats, dar si in Europa la Levante si Feyenoord, club la care si-a incheiat cariera.

Are 3 Baloane de Aur, in 1971, 1973 si 1974. Si el a fost in acea nationala a Olandei, care este considerata cea mai buna echipa din istorie care nu a castigat nimic. Influenta lui in acest sport depaseste granitele carierei de jucator, el fiind binecunoscut pentru revolutionarea clubului catalan Barcelona.

Pe langa jucatorii deja amintiti mai sus, bineinteles ca exista multe alte nume importante pe scena fotbalistica din Olanda, aceasta tara fiind una cu o istorie bogata in “sportul rege” si care continua sa furnizeze inca jucatori de cea mai buna calitate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini