Murăturile sunt indispensabile din orice bucătărie. În fiecare iarnă, trebuie să avem la îndemână tot felul de legume în oțet, pentru că acestea completează foarte bine mâncărurile de sezon. Și ce variantă mai bună decât să le preparăm chiar noi, acasă?
Cele mai bune rețete de gogoșari în oțet, cu miere de albine
Este o idee foarte bună să ne facem propriile murături pentru iarnă, pentru că în acest fel știm ce am pus în ele, știm că sunt total naturale, făcute de noi, cu propriile mâini. Pe lângă acest lucru, că mâncăm bio, dacă ne procurăm ingrediente de la cultivatori, scutim și niște bani pe care i-am da pe murăturile din comerț.
Iată trei rețete pentru a face cei mai buni gogoșari murați, cu miere de albine.
REȚETA 1
Pentru această rețetă avm nevoie de:
3 kg gogoșari cântăriți după curățare
400 ml oțet de 9 grade
350 g miere de albine
100 ml ulei de floarea soarelui
80-100 g sare – sare pentru murături
100 g rădăcină de hrean
O lingură cu vârf de piper boabe
2 linguri semințe de muștar
6 foi de dafin
24 frunze de vișin câte 4 pentru fiecare borcan, o să iasă 6 borcane de 720 ml
După ce am curățat gogoșarii, punem oțetul, mierea, uleiul, foile de dafin, boabele de mustar, boabele de piper, sarea într-un vas, pe foc, până fierb. Punem și gogoșarii în oală, când s-a topit totul și îi lăsăm acolo un minut.
Curățăm restul ingredientelor și le așezăm în borcane. Punem și ardeiul, iar la final lichidul, care trebuie dat iarăși în clocot.
REȚETA 2: Gogoșari murați cu miere
Pentru ce-a de-a doua rețetă , avem nevoie de:
5 kg gogoșari, spălați și curățați de semințe
3 litri apă
1.5 litri oțet
3 linguri sare grunjoasă
10 linguri miere
5 linguri de zahăr – cu vârf!
3 foi de dafin
4 linguri boabe de muștar
4 linguri boabe de piper negru
6-8 rădăcini de hrean
4 flori de mărar uscate
4 frunze de vișin
2 morcovi
câteva buchetele de conopidă
300 ml ulei
Punem într-o oală, pe foc, apă, oțetul, mierea, zahărul, sarea, 3 foi de dafin, 1 lingură boabe muștar, 1 lingură boabe piper, 1 morcov rondele. Călim și ardeiul timp de 4 minute într-o tigaie. Punem hrean, piper și muștar în fiecare borcan deja pregătit de noi. După ce am așezat toate ingredientele în borcane, punem lichidul. Acesta trebuie să fie cât mai fierbinte, iar sub borcane este bine să punem niște cuțite, ca ele să nu se spargă.
REȚETA 3
Avem nevoie de următoarele ingrediente pentru această rețetă:
gogoșari: 8 kg
conopidă: 1
morcov: 3
miere: 2 kg
oțet: 1300 ml (1 litru și 330ml)
condimente diverse: foi de dafin, muștar, piper, 1lg de sare, ienibahar
Începem prin a curăţa toate legume de seminţe şi prin a le tăia. Pregătim şi lichidul, separat. Lăsăm gogoşarii la înmuiat, peste noapte. Abia apoi ei trebuie aşezaţi în borcane, alături de restul ingredientelor. Punem ardeii, conopida, morcovii în borcane şi apoi putem adăuga lichidul în care aceştia au stat.