Redactia.ro
Home » Știri » Cel mai verde oraș din lume. Freiburg, centrul dezvoltării sustenabile

Cel mai verde oraș din lume. Freiburg, centrul dezvoltării sustenabile

GALERIE FOTO (3) Freiburg

La marginea vestică a părții de sud a munților Pădurea Neagră, lângă triunghiul de frontieră al Elveției, Franței și Germaniei, se află Freiburg, oraș medieval german. Cu peste 200.000 de locuitori, orașul reflectă istoria sa de 900 de ani. Designul inovator îl face unul dintre cele mai durabile și mai viabile orașe din lume.

Încălzirea globală este un subiect mereu de actualitate pentru oamenii de știință. Pentru cetățenii orașului Freiburg, activitățile umane și emisiile de gaze cu efect de seră care cauzează fenomenul de încălzire globală sunt doar o provocare. Ceea ce e văzut de unii drept catastrofă, pentru alții este o bună ocazie de a dezvolta noi tehnologii și moduri de viață.

Cel mai de succes model de sustenabilitate la nivel mondial

De foarte mulți ani, orașul își duce la îndeplinire obiectivele ecologice și urmărește obținerea unei dezvoltări sustenabile. Toate acestea sunt posibile datorită unei politici de mediu ambițioase și clar structurate, care are la bază căutarea constantă de soluții de energie regenerabilă și de a construi clădiri eficiente energetic, la un preț rezonabil.

Nimic nu ar fi posibil fără implicarea locuitorilor. Cu multă bunăvoință și încăpățânare, aceștia se implică activ în crearea și menținerea dezvoltării sustenabile. Ambiția este ca la orizontul anului 2040 cartierul să se autogestioneze cu energie regenerabilă.

În Freiburg, se poate observa cu ușurință relația strânsă cu mediul înconjurător. Un prim semn în acest sens este liniștea de pe străzi, numărul de mașini fiind foarte mic și invers proporțional cu numărul de biciclete. Drept urmare, numărul de mașini în cartierul Vauban este de 172, per 1.000 de rezidenți.

Aspecte ecologice și sociale fac parte din procesul de planificare

Inovațiile „verzi” fac din acest oraș un important obiectiv turistic pentru grupuri organizate de persoane care doresc să viziteze cartierele ecologice-model. Panourile solare sunt numitorul comun pentru ansambluri întregi de locuințe. De asemenea, pompele de căldură permit utilizarea energiei din pământ. Multe dintre clădiri își asigură nevoile de încălzire și răcire vară-iarnă cu ajutorul energiei eoliene și solare, în timp ce surplusul este transmis în rețeaua urbană.

Freiburg panouri solare

Casele colorate sunt construite din lemn și sunt bine izolate termic. Aportul de căldură este asigurat prin intermediul unei centrale de cogenerare care contribuie, alături de numeroasele instalații fotovoltaice, la alimentarea cu energie a căminelor.

Freiburgul este un teren de reproducere pentru gândirea alternativă. Acesta se dezvoltă rapid ca un hub de economie de mediu și de cercetare solară. Dezvoltarea sustenabilă este demonstrată de o serie de proiecte îndeplinite de-a lungul timpului, cum ar fi:

• 1994: este construită Heliotrope – prima casă cu consum energetic din lume;

• 2002: este ales primul primar din cadrul Partidului Verde din Germania, Dieter Salomon;

• 2002: câștigă premiul Dubai International Best Practices pentru dezvoltarea durabilă;

• 2010: câștigă premiul național pentru eforturile sale privind protecția climatică;

• 2012: este numit cel mai durabil oraș din Germania;

• 2017: noul sediu al Primăriei din Freiburg devine prima clădire publică din lume care produce energie excedentară.

Abordarea unei astfel de politici municipale nu poate avea ca efect decât îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Aceștia se bucură de un mediu lipsit de vacarm, respiră un aer nepoluat și găsesc relaxarea și liniștea într-un peisaj idilic.

Anul trecut, Freiburg a invitat aproximativ 25.000 de oficiali și urbaniști din întreaga lume ca să învețe din proiectele sale „verzi”. Datorită acestei schimbări de cunoștințe, Padua, un oraș din nordul Italiei, a instalat de atunci cea mai mare fermă cu panouri solare din Italia. Orașul Madison, în statul american Wisconsin, planifică în prezent construcția unui centru de sustenabilitate bazat pe Centrul Solar din Freiburg.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: