Redactia.ro
Home » Știri » De luni, 3 august, Capitala ar putea avea conturile blocate. Criză la primăria condusă de Gabriela Firea

De luni, 3 august, Capitala ar putea avea conturile blocate. Criză la primăria condusă de Gabriela Firea

Gabriela Firea

Omul de afaceri, Costică Costanda ar urma să blocheze conturile Primăriei Capitalei, începând de luni, 3 august.

Totul se datorează faptului că acesta are de primit din partea Primăriei despăgubiri în valoare de 115 milioane de euro.

La începutul ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București ( CGMB ), Gabriela Firea a anunțat că a primit o înștiințare potrivit căreia urmează să fie blocate conturile Capitalei.

Familia Costanda vrea să primească 115 milioane de euro despăgubiri sau un teren de 15.000 de metri pătrați în Cartierul Francez.

„Suntem notificați că pe data de 3 august, conturile Primăriei Capitalei vor fi blocate în totalitate, nu vom mai putea face plăți nici pentru domeniul medical, nici pentru domeniul social, nici pentru subvenții la transportul public, la termoficare și nici în celelalte domenii de activitate. Trebuie să plătim 115 milioane de euro avocaților, reprezentanților familiei Costanda, cu o sentință judecătorească definitivă și irevocabilă. (…) dacă nu se acceptă darea în plată în sensul – această sumă de 115 milioane de euro să fie transformată într-o suprafață de teren din Cartierul Francez, ori dăm toți banii deodată, dacă nu, pe 3 august se închid conturile Primăriei Capitalei.”

Consilierii PNL și USR sunt împotriva donării terenului din Cartierul Francez

Consilierii municipali au votat împotriva hotărârii, iar Gabriela Firea a convocat o nouă ședință, pentru ca proiectul să fie acceptat.

Consilierii PNL și USR au votat împotrivă și au cerut o expertiză a terenului care ar urma să aparțină omului de afaceri.

Nicușor Dan a făcut câteva declarații în legătură cu atitudinea Gabrielei Firea:

„Vreau să mai spun o chestiune tehnică, pentru că primarul amenință consilierii, cu judecata chiar, dacă nu rezolvă problema banilor pe care Primăria are să-i dea lui Constanda. Banii aceștia trebuiau dați încă din vara lui 2019. Deci, Primăria a avut un an de zile să rezolve această chestiune. (…) Este inadmisibil ca Primarul General și directorul direcției juridice să amenințe consilierii pe incompetența lor.”

Povestea afacerilor lui Costică Costanda

Omul de afaceri a devenit cunoscut după ce a dat primăria în judecată acum 10 ani, în urma contractului neonorat care viza Parcul Bordei și transformarea acestuia în complex imobiliar.

Costică Costanda a obținut în urmă cu 20 de ani, 3 hectare de pământ în Cartierul Francez , zonă rezidențială din nordul Capitalei.

Pentru că acolo erau construite mai multe imobile, omului de afaceri i s-a oferit la schimb aceeași suprafață de teren în Parcul Bordei, unde acesta urma să dezvolte un proiect imobiliar.

După ce nu a fost lăsat să construiască pe terenul lui, Costică Costanda a dat primăria în judecată și a câștigat despăgubiri în valoare de 18 milioane de euro.

A primit în schimb un teren în Cartierul Francez pe care se aflau mai multe vile. Acesta a vrut să le demoleze și să construiască mai multe case pe care să le vândă ulterior. Consilierii generali nu i-au aprobat aceste lucrări, astfel că planurile afaceristului au fost date peste cap.