Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cele zece alimente care scad colesterolul, recomandate de Dr.Oz

Cele zece alimente care scad colesterolul, recomandate de Dr.Oz

Cele zece alimente care scad colesterolul, recomandate de Dr.Oz

Colesterolul ridicat este un semn al alimentaţiei nesănătoase, iar acest lucru te poate îmbolnăvi grav. Totuşi, există metode prin care poţi să reduci nivelul colesterolului şi alimente care te ajută să faci asta.

Celebrul Dr.Oz a lăsat o listă de zece alimente recomandate pentru reducerea colesterolului, care nu ar trebui să lipsească din nicio dietă.

Ţine minte că există două tipuri de colesterol: cel bun şi cel rău.

“Colesterolul bun” (HDL-colesterol) conferă protecţie faţă de bolile cardio-vasculare prin favorizarea transportului colesterolului de la ţesuturi spre ficat şi excreţia sa în bilă.

Deoarece colesterolul este complet insolubil în apă, în sânge circulă sub formă de lipoproteine, împreună cu trigliceridele, unele dintre aceste lipoproteine prezentând risc aterogen, motiv pentru care sunt denumite şi “colesterolul rău” (LDL-colesterol).

Iată care sunt alimentele care scad colesterolul rău:

Migdale

Sunt bogate în grăsimi nesaturate şi reduc mult nivelul colesterolului rău. Aceste grăsimi ajută la diminuearea numărului de cazuri de boli de inimă. Este recomandat să consumi circa 10 migdale pe zi

Alimente cu fitosteroli

Fitosterolii sunt compuşi din plante cu structură asemănătoare cu a colesterolului. Cele mai importante surse de fitosteroli sunt uleiurile vegetale, nucile, cereale integrale şi seminţele.

Aportul de fitosterolii reduce nivelele plasmatice atat ale colesterolului total cat şi ale LDL-colesterolului, ȋn special prin scăderea absorbţiei de colesterol.

Avocado

Fructul avocado este un aliment din ce în ce mai popular. Bogat în grăsimi monosaturate, el scade colesterolul rău şi creşte nivelul celui bun. Poate fi consumat sub formă de guacamole şi adăugat în sendvişuri şi salate.

Roşiile

Sunt alimente bogate în licopen şi inhibă producţia de colesterol rău, distrugând celulele de grăsime de pe vasele de sânge. Specialiştii recomandă consumul zilnic al unei ceşti cu suc de roşie sau al unui bol cu supă de roşii.

Alte alimente care scad colesterolul rău

Afinele

Considerate de mulţi specialişti drept un aliment-minune, ele sunt bogate în antioxidanţi, asigură sănătatea inimii şi reduc mult nivelul colesterolului rău. Pot fi consumate proaspete, după ce au fost congelate, sau uscate.

Salata de crudităţi

O salată care să conţină sparanghel, bame, sfeclă, morcovi, vinete sau conopidă are proprietăţi de reducere a colesterolului LDL. Aceste legume pot fi găsite şi la aburi fără a li se pierde proprietăţile.

Fulgi de ovăz

Specialiştii în nutriţie recomandă un bol de fulgi de ovăz dimineaţa, la micul dejun. Dintre toate cerealele integrale, ovăzul are cele mai multe fibre solubile, care purifică organismul.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este bogat în antioxidanţi şi grăsimi monosaturate. Scade colesterolul rău şi menţine nivelul celu bun. Se recomandă 2 linguriţe de ulei de măsline pe zi.

Fasole Pinto

Acest aliment are un conţinut bogat de fibre solubile. Un studiu recent a demonstrat că persoanele care au consumat jumătate de cană de fasole uscată pinto (aproximativ 2 grame de fibre solubile) au redus valoarea colesterolului rău cu aproximativ 8% în doar 12 săptămâni.

Ciocolata neagră

Cele mai recente studii au confirmat că ciocolatea neagră, amăruie, este bogată în flavonoide, antioxidanţi care ajută la scăderea colesterolului.

Este suficient un pătrăţel de ciocolată neagră zilnic pentru a distruge rapid colesterolul în exces.

Citeşte şi: Mihaela Bilic, avertisment despre un aliment popular. Cum îţi afectează corpul

Alimente care nu expiră. Pot fi consumate după un timp îndelungat

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: