Redactia.ro
Home » Știri » Centralele de apartament nu vor mai putea fi montate. Care este condiția ca acestea să fie avizate

Centralele de apartament nu vor mai putea fi montate. Care este condiția ca acestea să fie avizate

Uniunea Europeană, anunț privind interzicerea centralelor de apartament. Ce trebuie să știe, de fapt, românii

Centralele de apartament nu vor mai putea fi montate. Conform Asociației de Energie Inteligentă, proiectele de instalații de gaze pentru centrale termice cu coșuri individuale, în apartament, nu vor mai fi acceptate de verificatorii de proiecte pentru a fi montate. Care sunt excepțiile?

Centralele de apartament nu vor mai putea fi montate. Care este condiția ca acestea să fie avizate

Centralele de apartament nu vor mai putea fi montate. Persoanele care vor să-și avizeze proiectele de instalații de gaze care alimentează centralele termice cu coșuri individuale, nu vor mai primi accesul. Asociația Energiei Inteligentă a anunțat că verificatorii nu vor mai autoriza aceste proiecte. Asociația precizează că trebuie să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4, care să fie racordate fie la sisteme de coșuri concentrice tip LAS care deservesc mai multe aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate, în cazul blocurilor, la care se dorește instalarea de cazane murale în fiecare apartament.

Conform Ordinului nr.862 din 27noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului minstrului sănătății nr.536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viață al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.46 din 23 ianuarie 2002, se prevede la art.1 ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului.”

De asemenea, un alt act normativ Ordonanța nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.650 din 31 august 2002, stabilește la art. 32, alin. 2: „În situația în care debranșarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiții: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului imobilului.”

Aceste construcții și coșuri sunt supuse autorizării și proiectării construcților și costurile realizării lor, iar suma este de câteva mii de euro la zeci de mii de euro. Astfel, soluția ca cei care vor să primească aviz pentru aceste proiecte, se lovește de imposibilitatea legală de a mai monta centrale individuale cu coșuri individuale în apartamente.

Unde nu trebuie să montezi o centrală termică

Specialiștii susțin că exista reglementări multe și stricte care trebuie respecatte când se montează o centrală termică. Centralele termice ard gazul metan pentru a produce apă caldă menajeră și agent temric pentru încălzirea locuințelor, iar atunci când montarea acestora nu este făcută corect, riscul unor accidente tragice este foarte mare.

Condiții pentru montarea și funcționarea corectă a unei centrale cu tiraj normal

  • Trebuie să aibă un volum interior minim, care a fost stabilit prin lege;
  • Trebuie să asigure și pătrunderea aerului proaspăt care este necesar arderii – priză de aer proaspăt trebuie să fie neobturabilă și făcută în peretele exterior al încăperii. Dimensiunea minimă a prizei trebuie să fie de 6 centimetri pătrați pentru fiecare kilowatt. Cu toate acestea, nu trebuie să fie mai mică de 100 de centimetri pătrați. Priză de aer trebuie montată în partea inferioară a peretelui, la maximum 10 centimetri de la pardoseală;
  • Trebuie să aibă prevăzute suprafețe vitrate (antiexplozie) – cum sunt golurile din zidărie – ferestre, luminatoare etc. Pentru construcțiile din beton, acestea trebuie să aibă cel puțîn 0,03 mp/mc volum încăpere. Pentru locuințele din cărămidă, această valoare crește la 0,05 mp/mc;
  • Trebuie să permită evacuarea totală a gazelor de ardere – care se va face în exterior, deasupra acoperișului clădirii, printr-un coș individual și cu respectarea normelor specifice din domeniu. Gazele de ardere nu pot fi eliminate prin simplă traversare a unui perete;

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: