Redactia.ro

China dă de pământ cu Donald Trump. Mesajul dur pe care l-a transmis liderului SUA

China dă de pământ cu Donald Trump! China a subliniat din nou, sâmbătă, 26 aprilie 2025, că nu există în acest moment niciun fel de discuții comerciale cu Statele Unite, contrazicând astfel declarațiile făcute de președintele american, Donald Trump, care au fost publicate vineri. Această poziție a fost transmisă de autoritățile chineze, fiind raportată de agenția de presă AFP, conform informațiilor oferite de Agerpres.

Mesajul transmis de China lui Donald Trump

„Nu există consultări sau negocieri între China şi SUA cu privire la chestiunea taxelor vamale şi cu atât mai puţin la un acord”, a declarat ambasada Chinei la Washington într-un comunicat publicat pe aplicaţia de mesagerie WeChat. Afirmaţiile americane conform cărora este în desfăşurare un dialog privind taxele vamale sunt „înşelătoare”, mai subliniază diplomaţia chineză.

„Dacă Statele Unite vor într-adevăr să rezolve problema prin dialog, ele trebuie atunci să-şi corecteze erorile, să renunţe la ameninţări şi la presiunile asupra altora şi să suprime complet toate măsurile tarifare unilaterale luate faţă de China”, indică acelaşi comunicat, transmis sâmbătă, 26 aprilie 2025.

Ce afirma liderul SUA

Într-un interviu acordat revistei Time și publicat vineri, președintele Donald Trump a declarat că negocierile între Washington și Beijing sunt în curs, având ca scop ajungerea la un acord comercial. De asemenea, Trump a sugerat că aceste discuții ar putea ajunge la un final pozitiv în decursul câtorva săptămâni, indicând o posibilă încheiere a procesului într-un termen relativ scurt.

Donald Trump, măsurile impuse și impactul asupra economiei globale

Noile taxe vamale impuse de Statele Unite vizează un număr semnificativ de țări și regiuni economice, reflectând politica economică naționalistă promovată de Trump. SUA vor percepe tarife de 20% pentru Uniunea Europeană, 46% pentru Vietnam, 32% pentru Taiwan, 24% pentru Japonia, 26% pentru India, 25% pentru Coreea de Sud, 36% pentru Thailanda și 31% pentru Elveția. Alte state afectate includ Cambodgia (49%), Israel (17%), Indonezia (32%), Malaezia (24%), Africa de Sud (30%), Brazilia (10%), Australia (10%), Bangladesh (37%), Singapore (10%), Filipine (17%), Chile (10%), Pakistan (29%), Sri Lanka (44%), Turcia (10%) și Columbia (10%). De asemenea, Republica Moldova va fi taxată cu 31%, o decizie care a surprins analiștii economici regionali.

În cazul Chinei, care impune tarife de 67% asupra produselor americane, SUA vor răspunde cu un tarif de 34%, conform declarațiilor lui Trump. Acesta a subliniat că Statele Unite au fost „jefuite” economic de alte națiuni și că este momentul ca economia americană să fie protejată prin măsuri dure. Printre produsele vizate de noile taxe se numără automobilele importate, asupra cărora va fi aplicat un tarif de 25%.

De asemenea, Trump a menționat că importul masiv de produse electronice, antibiotice și alte bunuri industriale a slăbit industria americană, motiv pentru care măsurile tarifare au rolul de a încuraja producția internă și de a asigura securitatea economică a SUA.

„Ne vom aduce mereu aminte de ziua de 2 aprilie, ziua în care America va redeveni bogată. Țara noastră a fost silită, jefuită, înșelată de cei de aproape și de cei de departe. Muncitorii din diverse domenii, oameni obișnuiți, liderii străini ne-au luat locurile de muncă din fabrici, au călcat în picioare visul american.

Acum patru ani vi s-au spus lucrurile astea, vi se spun și acum – contribuabilul american e jefuit de cincizeci de ani. În câtva momente voi semna un decret istoric care instituie taxe vamale reciproce față de țări care au taxe față de noi. Locuri de muncă și fabrici vor reveni în forță înapoi în țară, mai multă producție acasă va însemna prețuri mai mici pentru consumatori – ne întoarcem repede, va fi epoca de aur a Americii.”, a declarat Donald Trump, în debutul discursului.

Războiul comercial ar putea avea efecte negative

Pe de altă parte, economiștii avertizează că războiul comercial declanșat de aceste măsuri ar putea avea efecte negative asupra economiei globale. Un studiu realizat de Aston University Business School estimează că impactul total al acestor măsuri asupra economiei mondiale s-ar putea ridica la 1,4 trilioane de dolari. Partenerii comerciali ai SUA au exprimat îngrijorări privind escaladarea conflictelor comerciale, iar unele țări ar putea răspunde cu măsuri similare, ceea ce ar duce la o scădere a comerțului internațional și la creșterea prețurilor pentru consumatori.

Sursa foto: cbsnews

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: