Redactia.ro
Home » Știri » Cine a fost Machiavelli și de ce a rămas celebră replica ”dezbină și cucerește”

Cine a fost Machiavelli și de ce a rămas celebră replica ”dezbină și cucerește”

Machiavelli

Niccolo Machiavelli a fost un diplomat, funcționar public, filozof, om politic și scriitor italian. Opera care i-a adus faima şi i-a creat reputaţia de „tată” al gândirii politice moderne este Principele.

Scriitorul este cunoscut celor mai mulţi dintre noi prin prisma proverbului „Scopul scuză mijloacele”. De numele său este legat și termenul „machiavelic”, un epitet atribuit cuiva care este lipsit de onoare și de scrupule, perfid, viclean.

Machiavelli, una din cele mai proeminente figure ale Renaşterii

Niccolo Machiavelli s-a născut în 1469. A fost una din cele mai proeminente figure ale Renaşterii. În 1498 a fost numit secretar şi cancelar adjunct al republicii florentine. Printre însărcinările sale s-au numărat vizitele la suveranul francez, la Sfântul Scaun și la împăratul german.

Machiavelli este omul care a reorganizat apărarea militară a Republicii Florentine din 1503 până în 1506. În 1512, când familia florentină Medici a recâștigat puterea asupra Florenței și republica a fost dizolvată, Machiavelli a fost destituit din funcție și arestat pentru scurt timp.

A fost închis în Florența, fiind învinuit de o presupusă conspirație împotriva noii puteri. După eliberarea sa, a fost exilat și detașat în San Casciano, unde a scris cele mai importante lucrări. Nu a revenit niciodată la poziția înaltă pe care o deținuse înainte. În 1527, Niccolo Machiavelli a fost suspectat de mulți republicani că ar susține casa Medici. A murit la Florența, în același an, și a fost îngropat în Basilica Santa Croce, potrivit Historia.

În ce context a folosit Machiavelli expresia „dezbină și cucerește”

Celebra expresie evidențiază faptul că și cele mai puternice națiuni pot fi cucerite. Sintagma vine din latină de la „Divide et impera” și a fost folosită pentru prima dată de Filip al II-lea al Macedoniei (382 – 336 Î.H.).

„Dezbină și cucerește” a fost adoptată și de împăratul Caesar și Napoleon. Deviza „dezbină și cucerește/ stăpânește” îi este atribuită lui Niccolo Machiavelli, regăsindu-se în tratatul „Despre arta războiului” (1521), unde scriitorul a scris despre politica imperiului roman.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini