Redactia.ro
Home » Știri » Cine e Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei? Bărbatul a fost arestat 30 de zile și a scos o carte despre cele întâmplate

Cine e Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei? Bărbatul a fost arestat 30 de zile și a scos o carte despre cele întâmplate

Traian Berbeceanu, actualul șef de cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, a fost numit Prefect al Bucureștiului. Hotărârea de guvern prin care acesta a fost numit, cu caracter temporar, a fost publicat joi seara în Monitorul Oficial. 

 

 

Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei

 

Traian Berbeceanu a fost numit noul Prefect al Capitalei. După gafa de proporții făcută în cadrul unei apariții televizate, Gheorghe Cojanu a fost revocat din funcția de prefect al Capitalei. Ulterior, acesta a fost numit, însă, inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Înlocuirea lui Gheorghe Cojanu din funcția de prefect al Capitalei, vine pe fondul nemulțumirii lui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban, cauzată de felul în care acesta a gestionat Capitala în pandemie.

Noul prefect, Traian Berbeceanu, este cel care conduce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență– care ia măsuri în privința prevenirii răspândirii coronavirusului în pandemie.

Berbeceanu, numit în anul 2007, polițistul anului, lucrează de anul trecut, tot în MAI ca șșef de cancelarie al ministrului Marcel Vela.

Fostul comisar a fost numit zilele trecute ca funcționar public la grupul PNL al  Camerei Deputaților. Numirea a fot necesară și rezolvă problema faptului că acesta  făcea parte din grupul funcționarilor publici, cerință pentru a putea fi numit în funcția de prefect al Capitalei.

 

Traian Berbeceanu a fost arestat 30 de zile

 

Traian Berbeceanu a fost șef al Brigăzii de Combatre a Criminalității Organizate Alba între 2005 și 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT. Berbeceanu a lucrat în poliție timp de 25 de ani, până la pesionarea sa în 2018.

Actualul prefect a fost numit și polițistul anului în 2007  pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, in dosarul denumit „Hidra”.

În 2013, Traian Berbeceanu a fost reținut și arestat preventiv pentru 30 de zile într-o anchetă penală controversată a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT). Acest lucru a dus la eliberarea sa din funcție.  Traian Berbeceanu a fost reținut de procurorii Directiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, și apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracționale. Polițistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba. Ulterior, anchetatorii săi au fost puși sub învinuire  de DNA, sub acuzația că au fabricat probe false care să îl incrimineze pe Berbeceanu.

Berbeceanu a fost anchetat în iunie 2016, în primă instanță pentru mai multe acuzații. Printre acuzații s-au numărat și cea de spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare. Decizia a fost atacată, însă, de procurori.

Anul trecut, Berbeceanu a lansat cartea ”Radiografia unei mârșăvii judiciare”, în care își prezintă perspectiva sa cu privire la dosarul în care a fost arestat.

 

Fostul comisar știa că urmează să fie arestat

 

 

Apropiații fostului comisar au spus la acea vreme că Berbeceanu știa încă din urmă cu câteva luni că urmează să i se pregătească un dosar. Fostul comisar nu a ezitat să își exprime părerea și în public, printr-o postare pe contul personal de Facebook.

„În ultimul timp însă simţim tot mai pregnant prezenţa Crimei Organizate în imediata noastră apropiere, nu mai există “bariere”, indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului, au dobândit poziţii cheie, prin acţiunile lor fiind cu mult mai periculoşi decât infractorii consacraţi cu care eram atât de obişnuiţi… Aceste persoane care s-au căţărat cu abilitate de maimuţă în poziţii strategice, împinse de la spate de câte un curent politic favorabil, au subordonat instituţiile pe care le conduc intereselor de grup, politice sau economico-financiare în detrimentul interesului naţional”, a fost mesajul lui Berbeceanu cu câteva luni înainte de a fi arestat.

 

 

Ce spune Ludovic Orban despre noul prefect

 

Ludovic Orban a vorbit vineri, despre calitățile care îl recomandă pe Traian Berbeceanu. Cariera și corectitudinea au fost printre elementele pe care premierul le-a subliniat în cadrul conferinței de presă. ,,Cariera pe care a avut-o. E un om corect, cinstit, ferm, care acționează în baza legii. Prefectul trebuie să fie cel care asigură respectarea legii în unitatea administrativ-teritorială unde este prefect. Este integru, are capacitatea de a conduce toate forțele de ordine, de a gestiona situații de criză”, a declarat premierul.

”Traian Berbeceanu va fi un prefect foarte bun la București”, a fost concluzia premierului.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: