Redactia.ro
Home » Știri » Cine este Alexandru Rafila și de ce sunt atât de importante previziunile lui. Când vom avea vârful epidemiei în România

Cine este Alexandru Rafila și de ce sunt atât de importante previziunile lui. Când vom avea vârful epidemiei în România

Alexandru Rafila

În ultimele zile, prof. dr. Alexandru Rafila a făcut mai multe declarații importante despre noul coronavirus și a oferit numeroase prognoze despre numărul de infecții cu COVID-19.  În România, președintele Societății Române de Microbiologie (SMR) este una dintre puținele voci avizate pe subiect.

Alexandru Rafila s-a născut pe 27 decembrie 1961, la Bucureşti. În 1987, a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti. În 2004, a obţinut doctoratul în microbiologie. Din 2015 este profesor de microbiologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti şi şeful Departamentului de Microbiologie de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti. Între 1992 şi 1994, a lucrat ca specialist în Laboratorul de medicină şi microbiologie al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino“. În 1999, a devenit specialist senior.

Reprezentant al României la OMS

Alexandru Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie I a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi al Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. În 2001 și 2004 a fost director general pentru Sănătate Publică în Ministerul Sănătății, iar în 2012 și 2013 a deţinut funcţia de secretar de stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică, fiind în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătăţii pentru politicile de sănătate.

Din anul 2012, conduce Societatea Română de Microbiologie, fiind un organizator activ şi participant la numeroase conferinţe medicale naţionale şi internaţionale, autor de articole, manuale, capitole de carte şi ghiduri pentru practica de sănătate publică şi microbiologie.

Expertiza sa a depășit granițele țării, motiv pentru care a fost prezent pe lista experților Comisiei Europene, NATO și OMS în domeniul sănătății publice. Din 2001, a fost, în repetate rânduri, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Din 2018, dr. Alexandru Rafila face parte din Comitetul Executiv al OMS, reprezentând întreaga regiune europeană.

Nu e deloc optimist în privința perioadei care ne așteaptă

Profesorul Alexandru Rafila a făcut o prognoza de 10.000 de cazuri cu COVID-19 în România sau chiar mai mult. Președintele Societății de Române de Microbiologie susține că vârful epidemiei cu coronavirus va fi atins la finalul lunii aprilie. Alexandru Rafila e de părere că situația din România se va înrăutăți în scurt timp, iar la vârful epidemiei vom trece de o mie de cazuri pe zi. Specialistul a explicat că pe măsură ce va crește capacitatea de testare va crește și numărul celor confirmați pozitiv la coronavirus.

„Uitați-vă la Spania sau Italia. Au început cu doar câteva sute de cazuri pe zi și acum au ajuns  să înregistreze peste 8000 de cazuri. Și în România nu vom rămâne la acest număr de câteva sute de cazuri pe zi. La vârful pandemiei vom trece de 1000 de cazuri pe  zi, din păcate. Importantă este cifra zilnică de îmbolnăviri pentru că la numărul total nu ne putem raporta. Nu vom ajunge la 20.000 de îmbolnăviri și apoi gata, să fim serioși.”, a spus Alexandru Rafila, la Pro TV.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: