Redactia.ro
Home » Știri » Cine este tânăra de 20 de ani din București care și-a dat părinții în judecată pentru a-i plăti o pensie lunară de 2000 de lei

Cine este tânăra de 20 de ani din București care și-a dat părinții în judecată pentru a-i plăti o pensie lunară de 2000 de lei

Cine este tânăra de 20 de ani din București care și-a dat părinții în judecată pentru a-i plăti o pensie lunară de 2000 de lei. Sursa foto: despresuflet.ro

O tânără de 20 de ani din București, studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice, și-a dat în judecată părinții cerând instanței să-i oblige la plata unei pensii lunare de întreținere de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani sau până la finalizarea studiilor. Acțiunea fetei, considerată de părinți „profund umilitoare”, „nedreaptă” și „durerosă”, a fost respinsă într-o primă fază de instanță, care a considerat cererea inadmisibilă.

O tânără de 20 de ani din București și-a dat părinții în judecată

Studenta din București, identificată cu inițialele E.A.T., a deschis două acțiuni paralele la Judecătoria Sectorului 6 în aprilie 2024. Prima acțiune a vizat emiterea unei ordonanțe președințiale pentru a obliga temporar părinții la plata unei sume lunare, dar această cerere a fost deja respinsă. Cel de-al doilea dosar, care privește fondul cauzei și cere stabilirea unei pensii de întreținere până la finalizarea studiilor sau până la vârsta de 26 de ani, nu a primit încă un termen de judecată.

Părinții tinerei, oameni cu putere financiară peste medie, conform actelor de la dosar, consideră demersul „profund umilitor” și au prezentat dovezi că i-au oferit fiicei lor toate condițiile necesare pentru a-și continua studiile și a porni cu dreptul în viață.

Ei au declarat că i-au asigurat tinerei o sumă medie de 3.500 de lei lunar pentru cheltuieli legate de meditații și traiul zilnic, i-au oferit un apartament complet utilat în sectorul 6 din București și chiar i-au propus să plătească chirie pentru un apartament oriunde ar dori ea sau să-l cumpere. Aceste oferte au fost însă refuzate de E.A.T., conform părinților.

Argumentele juridice ale tinerei

Conform actelor depuse la dosar, tensiunile dintre E.A.T. și părinți s-au accentuat în perioada pandemiei de COVID-19, când adolescenta a fost obligată să-și facă vaccinul și să fie testată zilnic cu test PCR, măsuri care i-au cauzat o „profundă traumă emoțională și psihică”. Mama i-ar fi interzis tinerei să aibă un anumit cerc de prieteni, nu ar fi lăsat-o să rămână peste noapte la prieteni și nu ar fi susținut-o în momentul în care a decis să urmeze o dietă vegetariană.

E.A.T. mai acuză că a fost forțată să mănânce zilnic doar pâine cu iaurt, în condițiile în care în casă se găseau preponderent preparate din carne, mezeluri și dulciuri. Din cauza acestei „posesivități exacerbate de control” a mamei, tânăra a plecat de acasă la trei luni după ce a împlinit 18 ani și a locuit o vreme la prieteni. Deși a reușit să treacă cu succes de examenele de Bacalaureat și de admitere la facultate, relația cu părinții a rămas tensionată.

În demersul său juridic, E.A.T. s-a bazat pe prevederile Codului Civil, care obligă părinții să întrețină copilul devenit major dacă acesta își continuă studiile, până la terminarea acestora sau până la vârsta de 26 de ani. Cu toate acestea, cererea tinerei nu a avut câștig de cauză până în prezent.

Părinții au explicat instanței că au oferit fiicei lor condiții optime pentru a-și continua studiile și au arătat că i-au pus la dispoziție un apartament, hrană și sume considerabile de bani, virate frecvent. De asemenea, i-au oferit posibilitatea de a se angaja part-time în domeniul în care studiază.

Ce a decis instanța

Instanța a dat dreptate părinților, considerând cererea tinerei inadmisibilă. Judecătorul a explicat că, deși Codul Civil obligă părinții să ofere suport copilului major până la vârsta de 26 de ani, dacă acesta este încă la studii, trebuie să fie îndeplinite anumite condiții. Este necesar ca instanța să constate că reclamantul se află în stare de nevoie și nu se poate întreține din munca sau bunurile sale. În acest caz, părinții au demonstrat că i-au oferit fiicei lor toate resursele necesare pentru a-și continua studiile și a duce o viață independentă.

Părinții au argumentat că plata unei pensii lunare ar putea fi dăunătoare pentru dezvoltarea psiho-emoțională a tinerei, prevenind-o de la posibilitatea de a-și crea propriul drum în viață, de care să fie mândră. Ei au subliniat că fiica lor ar trebui să își manifeste potențialul nativ prin muncă proprie, susținută de inteligența și pregătirea pe care le are, și nu să se plafoneze din cauza confortului asigurat de veniturile părinților.

Cazul studentei din București care și-a dat în judecată părinții pentru pensie de întreținere rămâne un exemplu complex de tensiuni familiale și juridice. Instanța a decis în favoarea părinților, subliniind importanța responsabilității personale și a independenței financiare pentru tânăra adultă. Pe măsură ce procesul continuă, rămâne de văzut cum se va dezvolta relația dintre E.A.T. și părinții săi și dacă vor reuși să găsească o cale de reconciliere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: