Redactia.ro
Home » Știri » Cine se poate și cine nu se poate împărtăși. Ce spun preoții

Cine se poate și cine nu se poate împărtăși. Ce spun preoții

Cine se poate și cine nu se poate împărtăși. Ce spun preoții

Cine se poate și cine nu se poate împărtăși. Ce spun preoții despre acest subiect.

Cine se poate și cine nu se poate împărtăși. Ce spun preoții

Sfânta Împărtăşanie se poate defini ca fiind taina prin care creştinul se împărtăşeşte cu însuşi trupul şi sângele Domnului, care păstrează numai pentru ochii noştri trupeşti chipul de pâine şi de vin. Nu oricine se poate împărtăși, susțin preoții.

„Cine are viata curata, neprihanita; cine are stiinta gandului sau curata, cine nu are impedimente canonice si este dezlegat de duhovnic, poate sa se impartaseasca, iar cine nu este marturisit si dezlegat de duhovnic si n-a facut canonul dat, nici nu se poate apropia de impartasanie”, scrie sfaturiortodoxe.ro.

Prin urmare, se pot împărtăşi doar credincioşii „pregătiţi şi vrednici” de a primi trupul şi sângele Domnului, verificaţi ca atare de către duhovnic prin spovedanie.

Cei care nu pot fi împărtăşiţi pot fi „desfrânaţii, concubinii, cămătarii, fermecătorii şi vrăjitorii, ghicitorii şi descântătorii, cei care fură cele sfinte, jucătorii de cărţi, hulitorii şi cei ce grăiesc cuvinte de ocară, provocatorii de neorânduială şi de scandal (beţivii, scandalagii). În general, toţi cei cu păcate grave (ucigaşii, hoţii) nu pot fi primiţi la împărtăşire decât după un răstimp mai lung sau mai scurt de pocăinţă şi curăţire”, a transmis doxologia.ro.

De la caz la caz, duhovnicul este cel care poate decide și cât timp o persoană este oprită de la împărtășire. De exemplu, unele persoane care sunt aflate pe patul de moarte, după ce se vor mărturisi păcatele, pot fi împărtăşiţi dacă își doresc asta, fără împlinirea canonului, sau chiar fără spovedanie şi fără ajunare, conform sursei menționate mai sus.

„Nu se poate da Sfânta Împărtăşanie alienaţilor sau celor ieşiţi din minte, atâta vreme cât sunt în stare de nebunie, precum nici celor care nu au capacitatea fizică de a primi şi reţine Sfânta Împărtăşanie. Cei îndrăciţi pot fi împărtăşiţi în momentele de luciditate, dacă nu hulesc Sfintele Taine”, a mai transmis Doxologia, care citează Preot Prof. Dr. Ene Braniște, Liturgica specială.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: