Redactia.ro
Home » Știri » Cine sunt angajații care beneficiază de o creștere semnificativă a salariului de la 1 ianuarie. Legea a fost deja aprobată

Cine sunt angajații care beneficiază de o creștere semnificativă a salariului de la 1 ianuarie. Legea a fost deja aprobată

Cine sunt angajații care beneficiază de o creștere semnificativă a salariului de la 1 ianuarie. Legea a fost deja aprobată

Iată cine sunt angajații care beneficiază de o creștere semnificativă a salariului de la 1 ianuarie! Legea a fost deja aprobată.

Cine sunt angajații care beneficiază de o creștere semnificativă a salariului de la 1 ianuarie

Guvernul a adoptat recent un proiect de lege care va aduce beneficii consistente pentru anumite categorii de angajați începând cu 1 ianuarie 2024. Acest demers are impact direct asupra bugetului de stat și, implicit, va îmbunătăți condițiile de muncă ale personalului din sectorul bugetar, potrivit RTV.

Legea a fost deja aprobată

Una dintre cele mai notabile modificări este creșterea salariilor pentru personalul plătit din fonduri publice, cu o majorare de 5%. Mai mult, se prevede o mărire substanțială a pensiilor, cu un procent de 13,8%. Aceste ajustări vor avea un impact pozitiv asupra nivelului de trai al acestor angajați, reflectând recunoașterea eforturilor lor în cadrul administrației publice.

Un alt aspect important al legii adoptate este majorarea salariilor pentru personalul din învățământ, o creștere semnificativă de 20%, care va fi implementată în două tranșe. Această decizie vine ca o recunoaștere a contribuției cruciale a sectorului educațional la dezvoltarea societății și încurajarea profesorilor în munca lor esențială.

Un alt punct remarcabil al proiectului de lege vizează munca suplimentară din sectorul bugetar și activitățile desfășurate în zilele de repaus săptămânal și în zilele de sărbători legale. Acestea vor fi compensate acum doar cu timp liber corespunzător, asigurând astfel echitatea în condițiile de muncă.

Începând cu anul următor, voucherele de vacanță și indemnizația de hrană vor fi acordate exclusiv funcționarilor publici cu venituri sub nivelul unui plafon de 8.000 de lei net lunar. Această măsură are scopul de a asigura distribuirea avantajelor în mod echitabil în rândul personalului bugetar.

Totodată, proiectul propune desființarea posturilor vacante și o reducere a ponderii funcțiilor publice de conducere la nivelul ordonatorului principal de credite, contribuind astfel la eficiență și optimizare. Se propune, de asemenea, o limitare a funcțiilor de conducere la maximum 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar.

Funcțiile de demnitate publică, cum ar fi secretarii de stat, consilierii de stat, subsecretarii de stat și vicepreședinții, vor suferi o reducere cu cel puțin 25%, consolidând astfel eficiența și optimizarea aparatului administrativ.

Limite bugetare pentru anul viitor

În ceea ce privește aspectele financiare, s-au stabilit limite bugetare pentru anul viitor, cu un deficit bugetar limitat la 5% din PIB și un plafon de cheltuieli de personal de 8,5% din PIB. Pentru anul 2025, s-au fixat obiective similare, cu o limită de -4,7% din PIB pentru soldul bugetar și un plafon de cheltuieli de personal de 8% din PIB.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: