Redactia.ro
Home » Știri » Cine sunt cei trei militari români care au murit în Congo? Au fost trimiși de un bărbat cu un trecut controversat. Care era misiunea lor

Cine sunt cei trei militari români care au murit în Congo? Au fost trimiși de un bărbat cu un trecut controversat. Care era misiunea lor

Cine sunt cei trei militari români care au murit în Congo? Au fost trimiși de un bărbat cu un trecut controversat. Care era misiunea lor

Tragedia din Congo care a dus la moartea a trei foști militari români și rănirea altora trei a șocat întreaga națiune. Aceștia și-au pierdut viața într-un atac brutal al unei grupări de rebeli în timp ce își desfășurau misiunea de antrenament în această țară africană. Însă, povestea lor și a colegilor lor este una care ridică multe semne de întrebare și aduce în prim-plan aspecte delicate despre implicarea militarilor români în străinătate. Iată detaliile!

Cine sunt cei trei militari români care au murit în Congo?

Cei trei militari români căzuți în Congo au fost parte a unui grup de 20 de foști militari români care au fost duși acolo pentru a antrena armata locală. Acest demers, inițiat de un individ cu un trecut controversat, Horațiu Potra, a stârnit suspiciuni încă de la început. Potra, în vârstă de 53 de ani și originar din Sibiu, este un fost luptător în Legiunea Străină și a avut diverse afilieri în domeniul securității în trecut, inclusiv servind în garda de corp a emirului Qatarului.

Care era misiunea lor

Contractele acestor militari români erau private și aveau o durată de trei luni. În schimbul serviciilor lor de antrenament militar, aceștia primeau o remunerație lunară considerabilă, aproximativ 5.000 de euro pe lună, bani care urmau să fie primiți la finalul perioadei contractuale. Misiunea lor în Congo era de a antrena și a consolida capacitățile armatei locale, însă tragicul incident din 7 februarie 2024 a pus capăt brutal acestei inițiative.

Atacul care a dus la pierderea vieților a trei militari români și la rănirea altora trei a avut loc într-o zonă extrem de periculoasă, greu accesibilă, unde se desfășura antrenamentul. Gruparea de rebeli M23 este responsabilă pentru acest act de violență, iar colegii celor decedați s-au chinuit ore întregi să îi scoată din pericol.

Întreaga situație ridică întrebări legate de reglementările și controalele în privința implicării militare private a cetățenilor români în străinătate, precum și despre responsabilitatea autorităților în monitorizarea și protejarea acestor indivizi. Familii întregi au fost zguduite de această tragedie și așteaptă acum răspunsuri și sprijin din partea autorităților.

Astfel, povestea tragică a celor trei militari români care au murit în Congo și a colegilor lor care au fost implicați în acest tragic incident aduce în prim-plan aspecte sensibile despre implicarea militară privată a cetățenilor români în străinătate și subliniază necesitatea unor reglementări și controale mai stricte în acest sens, pentru a evita astfel de tragedii în viitor.

Sursa foto: PRO TV

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: