Redactia.ro
Home » Homepage » CNAS: NU este nevoie de cardul de sănătate pe perioada stării de urgență

CNAS: NU este nevoie de cardul de sănătate pe perioada stării de urgență

cardul de sănătate

Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate propune Guvernului mai multe modificări ale legislației în vigoare care vor fi analizate și, cel mai probabil, adoptate în prima ședință de guvern.

CNAS a anunțat, luni, că propune suspendarea folosirii cardului de sănătate pe perioada stării de urgență. CNAS propune și alte măsuri pentru ca pacienții să nu mai stea la cozi. Printre acestea, posibillitatea ca medicii de familie să poată oferi consultații telefonice și să elibereze rețete pe email.

CNAS a publicat, luni, pe site-ul instituției (www.cnas.ro), în transparență decizională, un proiect de act normativ care prevede o serie de modificări şi completări ale unor acte normative în domeniul sănătăţii, vizând prelungirea şi prorogarea unor termene, dar şi reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgenţă. Măsurile au ca scop asigurarea accesului la servicii medicale în condiţii de siguranţă pentru medici şi pacienţi, prin limitarea deplasărilor şi interacţiunii cu alte persoane.

„Conform acestui proiect, serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru identificarea, diagnosticul şi tratarea cazurilor cu COVID 19 şi a complicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgenţă, şi se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, după caz. Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripţie medicală în continuare, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.

Pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum şi cost-volum-rezultat care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, medicul de familie poate emite prescripţie medicală în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală şi/sau a confirmării înregistrării formularului specific de prescriere. Sunt cuprinse în proiectul de act normativ reglementări privind modul de acordare a unor tratamente necesare în anumite patologii care necesită măsuri speciale”, a transmis, luni, CNAS, intr-un comunicat de presă.

Medicii de familie pot face consultații la distanță

Pe perioada stării de urgenţă, în asistenţa medicală primară se instituie consultaţia la distanţă pentru afecţiuni respiratorii acute, subacute sau alte manifestări clinice sugestive pentru infecţia cu coronavirus, care poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare.

„Medicul de familie va consemna consultaţiile medicale la distanţă în fişa pacientului şi în registrul de consultaţii, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate. Dacă în urma consultaţiei la distanţă, medicul ia decizia unui consult la cabinet/domiciliu, acesta este obligat să organizeze acordarea consultaţiei în condiţii de siguranţă epidemiologică”, a mai transmis CNAS.

Medicii de familie şi medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pot prescrie medicamente cu şi fără contribuţie personală şi în situaţia în care pacientul cu o boală cronică stabilizată nu poate fi prezent la cabinet, prescrierea nefiind o consecinţă a actului medical propriu conform reglementărilor legale în vigoare.

Cardul de sănătate nu mai este necesar

Pe perioada stării de urgență se suspendă obligativitatea utilizării cardului național de sănătate.

„Prescripţia electronică online emisă în aceste condiţii este transmisă pacientului prin mijloace de comunicare electronică. Pe perioada stării de urgenţă se suspendă obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate, precum şi obligativitatea transmiterii în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a serviciilor medicale şi a serviciilor de îngrijiri la domiciliu înregistrate off-line, precum şi a dispozitivelor medicale eliberate off-line, în maximum 3 zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării acestora”, se mai arată în document.

Unele medicamente pot fi ridicate de la farmacii și de alte persoane, în numele bolnavului.