Redactia.ro
Home » Știri » Data și ora la care intră în vigoare măsurile de restricție a circulației cetățenilor. Ce prevede Ordonanța Militară numărul 2

Data și ora la care intră în vigoare măsurile de restricție a circulației cetățenilor. Ce prevede Ordonanța Militară numărul 2

măsurile de restricție a circulației cetățenilor

Dumincă seara au intrat în vigoare măsurile Ordonanței militare numărul 2, iar printre acestea se numără și închiderea mall-urilor. Începând de luni vor intra în vigoare restul Ordonanțelor, care vor aplicate pe întreg teritoriul României. 

Autoritățile au anunțat duminică la ora 22 că au intrat în vigoare unele dintre prevederile Ordonanței militare, iar de astăzi vor intra în aplicare restul prevederilor, printre care și restrângerea dreptului de a ieși din casă în intervalul 22-6.

Ce prevede Ordonanța militară numărul 2

Potrivit prevederilor ordonanției militare, autoritățile le recomandă tuturor cetățenilor români să nu părăsească locuința în timpul zilei, doar dacă au nevoie de aprovizionare cutrentă, sau pentru deplasarea la locul de muncă.

Mai mult, începând de astăzi, cetățenii nu mai au voie să umble în grupuri formate din mai mult de 3 persoane.Iar pe timp de noapte între orele 22.00-06.00 dimineața, persoanele care au completat declarația pe propria răspundere vor avea voie să circule.

Așadar, începând de astăzi vor fi închise mall-urile și cabinetele stomatologice își vor închide ușile în următoarea perioadă. De asemenea, preoții vor putea oficia slujba online, iar în cazul nunților sau înmormântărilor pot participa maxim 8 persoane.

Pe parcursul zilei nu este necesară declarația pe propria răspundere

Totodată, autoritățile române precizează că cetățenii formați din mai mult de 3 persoane , care locuiesc în aceeași casă au voie să meargă cu toții la cumpărături.

„Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 (adică păstrarea unei distanțe de cel puțin 1,5-2m de alte persoane și evitarea contactului direct cu acestea) precum și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună”.

Recomandările autorităților

Deși autoritățile le recomandă toate aceste măsuri cetățenilor, ei precizează ca acestea să fie considerate ca pe niște obligații.

„În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice”

Declarația trebuie completată pe timp de noapte

Potrivit ordonanței militare, în intervalul orar 22.00-06.00 cetățenii care vor părăsi domiciliul, trebuie să prezinte declarația completată pe propria răspundere.

În caz de urgență, precum asistență medicală, îngrijirea bătrânilor sau deplasările scurte în apropierea locuințe, sunt permise.

Declarația pe propria răspundere trebuie să se afle în posesia celui care efectueză circulația. De asemenea, autoritățile au precizat că această declarație poate fi scrisă și de mână, iar reprezentanții Jandarmeriei și Poliției Române au dreptul de fotografia declarația și actul de identitate la momentul legitimării.

Cine aplică amenzile celor care nu au respectat ordonanțele

Autoritățile abilitate să asigure aplicare și respectarea prevederilor sunt:

– Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsurile prevăzute la art.1 și 2 (închiderea cabinetelor stomatologice și a mall-urilor)
– Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 3, 5 și 7 (cei care merg în grupuri mai mari de 3, sau care nu au o adeverință de la servicu sau declarație pe proprie răspundere pentru a ieși noaptea)
-Poliția de Frontieră Română, pentru măsura prevăzută la art. 6 care interzice intrarea cetățenilor străini în țară

Sancțiuni ordonanțe militare

Cetățenii care nu respectă măsurile de carantină sau izolare la domiciliu, vor fi sancționați pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Pedepsele vor fi plătite cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă sau cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Iar cei care nu respectă prevederile din Ordonanță, care nu sunt de ordine penală vor fi amendați de la 100 lei până la 5.000 lei, pentru persoanele juridice de la 1.000-70.000 lei.

Ordonanța militară numărul 2, privind Bisericile, prevede măsuri stricte pentru organizarea nunților, înmormântărilor sau botezurilor. Preoții pot împărtășii credincioșii bolnavi acasă.

„Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”

Străinii nu au voie să intre pe teritoriul României

Intrarea pe teritoriul României a fost interzisă de duminică, de la ora 22, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini.

Excepțiile sunt membrii de familie ai cetățenilor români, membrii de familie ai cetățenilor altor state membre ale UE sau ale Spațiului Economic European, cu rezindeță în România.

De asemenea, cei care posedă viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autoritățile române.

– persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent;

– personalul diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;

– pasagerii în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;

– pasagerii care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale);

– persoanele care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: