Redactia.ro
Home » Știri » Cod Rutier 2020. Sub ce forma poți pleca de la locul unui accident auto în care ai fost implicat

Cod Rutier 2020. Sub ce forma poți pleca de la locul unui accident auto în care ai fost implicat

Accident rutier

Accidentele rutiere sunt un adevărat pericol. Peste 1.800 de oameni au murit în 2018 din această cauză în România. Părăsirea locului unui accident de circulație este ilegală și se pedepsește cu închisoarea, dar doar dacă în acest caz au au existat victime. Același principiu nu se mai aplică, însă, în cazul în care accidentul nu are victime.

Când poți pleca de la un accident în care ai fost implicat

Chiar dacă ai fost implicat într-un accident rutier, legea din România arată că nu este nevoie în fiecare caz să stai la locul respectiv. Există, astfel, niște situații în care nu este nevoie să rămâi la locul unui accident, iar acestea sunt stipulate de lege.

Codul Penal arată care sunt cazurile în care putem părăsi locul unui accident.

Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice – Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia

Art. 338

Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Ce arată Codul Penal despre părăsirea locului accidentului

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului.

(3) Nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când:

  1. a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
  2. b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
  3. c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulație prioritară anunță de îndată poliția, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
  4. d) victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunță imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliție.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: