Redactia.ro
Home » Știri » Codul fiscal – Ce români trebuie să depună declaraţia unică

Codul fiscal – Ce români trebuie să depună declaraţia unică

Codul fiscal - Ce români trebuie să depună declaraţia unică

Legislaţia în vigoare prevede ca veniturile obţinute din chiria pe spaţiile de locuit să se impoziteze, iar cei care obţin astfel de venituri să depună o declaraţie unică pe anul 2019.

Dacă nu se depune declaraţia unică pentru estimarea veniturilor, se poate ajunge chiar şi la deschiderea unui dosar penal.

În acest caz, impozitul este unul singur, de 10%. Obligația de declarare a acestor venituri și de plată a impozitului revine celui care obține venitul, nicidecum celui care plătește chiria.

Dacă banii au fost încasați anul trecut și au depus la timp Declarația unică, impozitul și contribuția la sănătate (dacă mai este cazul), trebuie plătite pănă la 15 martie. Dacă veniturile sunt obținute anul acesta, taxele aferente vor fi achitate în 2020, tot în baza aceleeași Declarații.

Ce rişti dacă nu declari veniturile obţinute

Dacă nu se declară aceste venituri, există o serie de riscuri. În principiu, este vorba de dobânzi și penalități, conform prevederilor Codului fiscal.

Depinde însă de modul în care descoperă ANAF respectivele câștiguri. Luând la verificat situația financiară a unei persoane și descoperind o diferență prea mare între ceea ce este pe hârtie și ceea ce este în realitate, în baza informațiilor obținute inclusiv de la terți, Fiscul poate trece la măsuri mai drastice.

Pentru că, în unele cazuri, se poate ajunge și la deschiderea unui dosar penal pentru evaziune fiscală. Iar aceste fapte sunt pedepsit cu închisoare de la doi la opt ani și cu interzicerea unor drepturi.

Legislația nu prevede limite de la care fapta să fie considerată infracțiune, ci doar două limite diferite de la care pedeapsa devine mai grea, respectiv mult mai grea (una la 100.000 și una la 500.000 de euro).

Citeşte şi: Noul Cod Rutier. Ce îi așteaptă pe șoferi și ce amenzi s-au modificat

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: