Redactia.ro
Home » Știri » Codul rutier 2023 îţi permite să mai conduci maşina chiar dacă ai permisul suspendat. Cum e posibil aşa ceva?

Codul rutier 2023 îţi permite să mai conduci maşina chiar dacă ai permisul suspendat. Cum e posibil aşa ceva?

Cod rutier 2023. Reguli de circulație schimbate și noi modificări pe care șoferii trebuie să le știe

Codul rutier 2023 prevede clar câteva situaţii în care şoferii îşi mai pot conduce maşinile, chiar dacă au permisul suspendat. Conducătorii auto mai pot rămâne la volan pentru cel mult 15 zile.

Poliţiştii au clarificat abaterile pentru care îţi este suspendat carnetul, dar mai poţi conduce vreme de jumătate de lună, perioadă în care poţi contesta în Instanţă măsura agentului de la Rutieră.

Când poţi conduce cu permisul suspendat?

În primul rând, este vorba de șoferii care produc un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale după ce „nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere sau depășirea”.

Apoi, modificarea legislativă mai face referire și la șoferii care circulă nejustificat cu mașina pe banda de urgență a autostrăzilor. Șoferii care se încadrează în aceste cazuri vor rămâne fără carnet, dar vor putea circula 15 zile conform dovezii eliberate de polițistul care a constatat contravenția.

Şmecheria la români: viteză pe banda de urgenţă

Lucian Diniţă, cel care a fost şef în Poliţia Rutieră, susține că până la adoptarea acestei modificări legislative, cel puțin în cazul șoferilor care au circulat nejustificat pe banda de urgență a autostrăzilor, situația era una lipsită de sens și pe alocuri putea ajunge chiar și periculoasă.

Inițial, în legislația rutieră nu exista vreo contravenție pentru o astfel de faptă. Pur și simplu nu s-a gândit nimeni că vor exista șoferi care vor circula abuziv pe banda de urgență a unei autostrăzi.

Ulterior s-a constatat că aşa-zisa «șmecherie la volan» este prezentă la români și tot mai mulți șoferi au fost prinși «fentând» coloanele de mașini pe banda de urgență mai ales vara în traficul aglomerat spre sau dinspre litoral.

În final a fost luată decizia că acești șoferi trebuie să fie sancționați cu suspendarea dreptului de a conduce. Numai că modificarea legislativă nu s-a făcut cum trebuie, s-a realizat în grabă, probabil.

Concret, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibera fără drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile”, a declarat Diniţă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: