Redactia.ro
Home » Știri » Cratere îngrozitoare după seismul din Croația. Specialiștii au descoperit 100 de doline uriașe

Cratere îngrozitoare după seismul din Croația. Specialiștii au descoperit 100 de doline uriașe

GALERIE FOTO (5) Cratere îngrozitoare după seismul din Croația.

Cratere îngrozitoare după seismul din Croația. După cutremurul din luna decembrie care s-a produs în Croația, au apărut mai multe găuri imense într-o regiune slab populară, la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de capitala Zagreb.

Cratere îngrozitoare după seismul din Croația. Specialiștii au descoperit 100 de doline uriașe

Cratere îngrozitoare după seismul din Croația. Cu câteva zile înainte de Anul Nou, a avut loc un cutremur devastator în Croația. Seismul a avut magnitudinea de 6 grade Celsius, în urma căruia șapte persoane au murit și zeci de persoane au fost rănite. După producerea cutremurelor, au apărut zeci de găuri, iar oamenii de știință s-au grăbit să ajungă la Mecencani și în alte sate pentru a studia dolinele rotunde. „Aceste cratere sau doline au apărut datorită compoziției geologice specifice acestei zone, deoarece solul se sprijină pe roci calcaroase puternic saturate cu apă subterană”, a explicat geologul Josip Terzic. De atunci, în regiunea Petrinja au apărut aproximativ 100 de doline.

Multe dintre găuri au apărut lângă case și pe terenuri agricole, iar autoritățile locale au decis să ia măsuri de protecție. Locuitorii din zonă sunt speriați de aceste cratere, dar și de numărul seismilor care au avut loc în ultima perioadă. Specialiștii susțin că seismul a accelerat procesul de formare a gropilor care ar fi durat în mod normal ani întregi. Cercetătorul Terzis susține că oamenii de știință studiază gropile, pentru a putea oferi informații importante despre structura solului din zona afectată de cutremure.

Ce spune cercetătorul Mircea Radulian despre cutremurul din Croația

România a apărut pe lista statelor până unde a ajuns unda de șoc din Croația, dar din cauza distanței, seismul s-a simțit destul de slab.Cercetătorul principal al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Mircea Rădulian a declarat că a fost cel mai mare cutremur al seriei. „Este o zonă activă, care e la contactul dintre placa africană și microplaca adriatică, este o zonă cunoscută cu cutremure destul de mari. Din datele pe care le știu eu, cred că cutremurul de azi a fost cel mai mare resimțit în zona aceasta, la sud de Zagreb. A mai fost un cutremur mare, de 6,3, în secolul al XIX-lea, dar se pare că acesta a fost cel mai mare înregistrat în zonă. Este o activitate puternic intensificată în zonă. Mă aștept să mai genereze replici. Un lucru neplăcut este că a mai fost un cutremur în acest an, în 22 martie, de magnitudine 5,3, mai apropiat de orașul Zagreb și a provocat pagube destul de mari. Croația a fost puternic afectată în acest an de activitatea seismică”, a arătat cercetătorul român.

De asemenea, specialistul român a declarat că orice cutremur de magnitudinea 6 grade eliberează energie, care într-un final produce pagube. După aceste cutremure, este de așteptat după aceea ca pentru o perioadă destul de mare de timp în zona respectivă să nu mai avem cutremure, ceea ce e bine, dar, în același timp, din păcate, avem această energie eliberată care produce pagube așa de mari”, a mai spus Radulian. În urma cutremurului din Croația, președintele României și președinții Comisiei Europene și-au oferit ajutorul pentru cel mai nou stat membru al EU.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: