Redactia.ro
Home » Știri » Cresc taxele pentru proprietarii de case și terenuri din România! De când se majorează dările către stat

Cresc taxele pentru proprietarii de case și terenuri din România! De când se majorează dările către stat

Cresc taxele pentru proprietarii de case și terenuri din România! De când se majorează dările către stat

În pragul alegerilor parlamentare, România se confruntă cu un deficit bugetar alarmant, care ar putea depăși 7% din PIB, similar cu cel din 2022. Guvernul intenționează să majoreze taxe precum TVA, accizele, și taxele pe proprietate pentru a contracara această situație, ceea ce va pune o povară suplimentară pe umerii cetățenilor.

Cresc taxele pentru proprietarii de case și terenuri din România

Deficitul bugetar al României a atins 3,4% din PIB în primele cinci luni ale anului 2024. Inițial, obiectivul era reducerea acestui deficit la 5%, însă perspectivele sunt îngrijorătoare din cauza apropierii alegerilor parlamentare. Fără măsuri de reducere a cheltuielilor sau arierate, deficitul ar putea depăși 7% din PIB.

„Din cauza alegerilor parlamentare care vor avea loc foarte târziu în acest an, vedem acum riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în 2024, cu excepţia cazului în care guvernul reduce cheltuielile sau decide să facă arierate. Acestea din urmă ar afecta eforturile de anul viitor de a strânge băierile pungii”, au explicat Dan Bucșa, economist șef pentru Europa Centrală și de Est la UniCredit Londra, și Anca Negrescu, senior economist UniCredit Bank România, potrivit RTV. 

Impactul creșterilor salariale și al majorării pensiilor

Campania electorală a întrerupt orice eforturi de îmbunătățire a colectării impozitelor, ducând deficitul bugetar la 3,3% din PIB la sfârșitul lunii aprilie 2024, un nivel mai mare decât cel înregistrat în timpul pandemiei de COVID-19. Această situație este rezultatul unor cheltuieli mai mari decât cele planificate și a unor venituri fiscale sub așteptări.

„Campania electorală a oprit orice eforturi de îmbunătăţire a colectării impozitelor, iar deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfârşitul lunii aprilie, mai mare decât în ​​timpul pandemiei de COVID-19. Execuţia slabă a bugetului se explică atât prin cheltuieli mai mari decât cele planificate (ceea ce este obişnuit într-un an electoral), cât şi prin venituri mai mici decât cele planificate (pe lângă colectarea slabă a veniturilor, impozitele pe companiile energetice au scăzut în concordanţă cu preţurile internaţionale)”, au mai explicat economiştii UniCredit Bank.

ING Bank prognozează un deficit fiscal de 6,5% din PIB până la sfârșitul anului 2024. De asemenea, UniCredit Bank avertizează asupra unui risc crescut de scădere a ratingului de țară între anii 2025-2026, dacă deficitul bugetar nu este corectat.

„Deficitul bugetar nu va fi redus în 2025 decât dacă impozitele cresc. În timp ce premierul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA-ul va creşte, cel puţin la alimente şi medicamente, ne aşteptăm la o creştere a cotei TVA (cu 2 pp pentru cota principală) şi la creşterea accizelor, a impozitelor pe proprietate şi pe mărfuri”, au mai explicat economiştii UniCredit Bank, conform aceleași surse. 

Creșterea taxelor și o indexare mai mică a pensiilor ar putea reduce deficitul bugetar la aproximativ 5% din PIB, dacă nu se acumulează arierate semnificative din acest an. Economia României va resimți negativ aceste majorări de taxe. UniCredit Bank prevede o creștere economică de 2,4% pentru acest an, susținută de majorarea salariilor și consumului, dar prognozează o stagnare la 1,3% pentru anul viitor, cel mai redus nivel de la pandemia de COVID-19 încoace.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: