Redactia.ro
Home » Știri » Cu cât cresc salariile profesorilor după adoptarea OUG și cine primește mai mulți bani? Greva continuă

Cu cât cresc salariile profesorilor după adoptarea OUG și cine primește mai mulți bani? Greva continuă

Cu cât cresc salariile profesorilor după adoptarea OUG și cine primește mai mulți bani? Greva continuă

Cu cât cresc salariile profesorilor după adoptarea OUG și cine primește mai mulți bani? Greva continuă. Iată toate detaliile!

Cu cât cresc salariile profesorilor după adoptarea OUG și cine primește mai mulți bani

Vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a prezentat informații cu privire la creșterea salariilor din domeniul Educației și modul în care aceste majorări vor fi aplicate.

Potrivit acestuia, Guvernul României a răspuns solicitărilor reprezentanților din sistemul de învățământ în ceea ce privește majorările salariale. Aceste majorări vor intra în vigoare începând cu data de 1 iunie, momentul adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023, care vizează stabilirea unor măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

„Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic. Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, potrivit Antena3 CNN.

„De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.

În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”, se arată în prevederile din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public, conform sursei citate.

Noua lege a salarizării, în vigoare la 1 ianuarie 2024

Potrivit informațiilor furnizate de Mediafax, premierul Nicolae Ciucă a dat instrucțiuni ministrului Muncii, Marius Budăi, cel care a inițiat OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest context. Se preconizează că grilele salariale bazate pe aceste repere vor fi finalizate prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației.

În conformitate cu angajamentele luate de liderii Coaliției, ministerul Muncii are în plan să finalizeze până la data de 1 septembrie noua lege a salarizării. Ulterior, Guvernul urmează să trimită această lege în Parlament pentru a fi adoptată și să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: