Redactia.ro
Home » Știri » Cu cât s-au scumpit alimentele în timpul stării de urgență. Unde au fost cele mai mari creșteri de prețuri

Cu cât s-au scumpit alimentele în timpul stării de urgență. Unde au fost cele mai mari creșteri de prețuri

alimente

Mai multe alimente de bază s-au scumpit în luna martie, după instituirea situaţiei de urgenţă, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de statistică. Cartofii și fructele proaspete au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri, cartofii s-au scumpit cu 8,74% în luna martie a acestui an faţă de februarie 2020. Faţă de luna decembrie a anului trecut aceste alimente s-au scumpit cu 11,67%, informează Agerpres.

Fructele proaspete au avut preţuri mai mari cu 5,22% în martie faţă de februarie şi cu 12% faţă de finalul anului trecut. În schimb, ouăle s-au ieftinit cu 1,7% în martie, faţă de luna precedentă, iar faţă de luna decembrie ouăle au avut preţuri mai mici cu 1,78%.

Ce mărfuri nealimentare s-au scumpit

În categoria mărfurilor nealimentare, tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 2,01% în luna martie a acestui an faţă de februarie 2020 şi cu 4,10% faţă de luna decembrie 2019. Pe de altă parte, combustibilii s-au ieftinit cu 2,64% faţă luna anterioară şi cu 5,79% faţă de decembrie 2019.

Serviciile poştale s-au scumpit în martie faţă de luna anterioară cu 4,62% şi cu 12,40% faţă de luna decembrie. În schimb, serviciile de transport aerian s-au ieftinit faţă de luna anterioară cu 11,62%, dar s-au scumpit cu 4,27% faţă de decembrie 2019.

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 3% în luna martie a acestui an, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, serviciile cu 3,8%, iar mărfurile nealimentare cu 1,39%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Recentele scumpiri, în atenția Consiliului Concurenței

Creșterile de prețuri înregistrate la unele produse, înregistrate în ultima perioadă, se află în atenția Consiliului Concurenței.

„Eu aș spune că avem două situație diferite, la alimente și la produse sanitare și de protecție. La alimente, lucrurile nu stau atât de rău, din datele noastre ample. Avem prețurile la toate produsele din toate magazinele. Astfel, vedem în această bază de date că prețurile au crescut, dar nu sunt foarte mari și nu sunt uniforme.

Avem produse cu creșteri de 1-2%, de 15%, dar și produse care s-au ieftinit. Când spun că sunt scumpiri de 10-15% (la cartofi de exemplu) este posibil ca un produs să se fi scumpit doar la anumite lanțuri. Creșterile nu sunt atât de mari încât să intervenim brutal în piață. Unele dintre alimente vin din străinătate și au existat dificultăți la tranzitul prin unele state, și din UE și din afara UE.

Lucrurile astea par să se îmbunătățească, tranzitul e mai bun. Pe transportul intern, lucrurile merg bine, nu avem probleme la aprovizionarea magazinelor cu produse din țară”, a declarat președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chitițoiu pentru Europa FM.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: