Redactia.ro
Home » Știri » Ce înseamnă creșterea economică și în ce condiții se produce. Ce spun specialiștii

Ce înseamnă creșterea economică și în ce condiții se produce. Ce spun specialiștii

creșterea economică

Creșterea economică este o noțiune care macină atât guvernele, cât și oamenii simpli în momentul vorbirii. Aceasta este definită drept o creștere în capacitatea unei economii de a produce bunuri și servicii, apelând la o comparație între două perioade date. Creșterea economică poate fi măsurată în termeni nominali, care includ inflația, sau în termeni reali, ajustați cu inflația.

De multe ori, creșterea economică este asociată cu partea de inovare și cu schimbările tehnologice. Indicatorul cel mai utilizat pentru a măsura creșterea este produsul intern brut (PIB).

Luna trecută, Comisia Europeană estima că România va avea o creștere economică de 3,8% anul acesta și de 3,5% în 2021. Din păcate, ar putea să scadă până la + 1,8%, de la + 4,1% în 2019, potrivit digi24.ro. Asta pentru că economia României este lovită de un șoc dublu atât pe partea cererii cât și pe cea a ofertei, șoc legat de răspândirea rapidă a coronavirusului în Europa.

Creșterea economică, afectată de criza coronavirusului

Datele economice sunt îngrijorătoare în cazul în care epidemia se dovedește a fi una de lungă durată ce ar putea căpăta o evoluție mai agresivă. În aceste condiții, experții arată că 2020 va înregistra o creștere economică lentă pe fondul deciziilor companiilor de a suspenda activitatea ca urmare a izolării la domiciliu a angajaților.

Creșterea economică mai lentă ar putea duce la o ajustare a deficitului de cont curent la aproximativ -4,2% din PIB în 2020 (de la -4,7% în 2019). BNR ar putea relaxa condițiile privind lichiditatea și a ajusta cerințele de reglementare pentru credite pentru a permite băncilor să sprijine clienții cu probleme.

Experții Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) au revizuit în scădere o creștere economică la nivel mondial în 2020, fiind estimată acum la 2,4% comparativ cu estimările de 2,9% din noiembrie 2019. Dar în cazul unei epidemii mai intense, creșterea economică ar putea scădea la 1,5%. Conform estimărilor, creșterea economică pe plan mondial ar putea reveni la 3,3% în anul 2021 în cazul în care epidemia de coronavirus izbucnită în China și alte boli vor fi ținute sub control.

Creșterea economică. În ce condiții se produce

Potrivit Comisiei Naționale de Strategie şi Prognoză (CNSP), există o creștere economică a României când crește PIB-ul și scada rata inflației.

Iată un exemplu! Luna trecută, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat prognoza intermediară de iarnă, în care estima pentru România o creştere economică de circa 4% în următorii ani. Cel mai mare avans urma să-l înregistreze sectorul construcţiilor (6,2%), urmat de servicii (4,2%), industrie (2,9%) şi agricultură (2,5%).

Consumul final continua să crească, cât și exporturile şi importurile Românie, iar deficitul de cont curent scăzând uşor la 4,5% din PIB. Inflaţia urma să se tempereze, preţurile de consum și numărul mediu de salariaţi creșteau.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: