Redactia.ro
Home » Homepage » Ce înseamnă recesiune. Efectele actualei crize, în România și în lume

Ce înseamnă recesiune. Efectele actualei crize, în România și în lume

recesiune

Comisarul european Thierry Breton a avertizat că Uniunea Europeană va intra în recesiune anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus.

Conform previziunilor economice de iarnă, creşterea economiei zonei euro ar fi trebuit să rămână stabilă la 1,2% în 2020 şi în 2021. Pentru UE se estima o uşoară încetinire a creşterii la 1,4% în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5% în 2019. „Evident, ne aşteptăm la o recesiune în timpul acestui an. Suntem în război cu virusul. Un război economic”, a declarat Breton la postul de radio BFM. „Înainte de criză ne aşteptam la o creştere de 1,4% în UE, acum estimăm un impact negativ între 2% şi 2,5%”, a adăugat oficialul citat de Agerpres.

Se aşteaptă ca COVID-19 să afecteze economia în perioada următoare, generând contracţii ale PIB în majoritatea ţărilor în timpul unuia dintre cele două trimestre. „Dacă previziunile noastre actuale se îndeplinesc, pare adecvat să le caracterizăm drept o nouă recesiune globală”, a declarat un expert de la cea mai mare bancă din lume, JPMorgan Chase, potrivit Ziarul Financiar.

Cei mai afectați de criza coronavirusului

Pandemia a afectat lanţurile globale de aprovizionare şi a determinat numeroase state să-şi închidă frontierele şi să introducă măsuri drastice de izolare. Companiile de producţie sau retailerii şi comercianţii dependenţi de materia primă sau produsele finite cu provenienţă China sunt cei mai afectaţi de situaţia provocată de COVID-19.

E posibil ca mulţi să aibă acum suficiente stocuri de marfă. De aceea, pentru companiile care au stocuri în propriul depozit sau magazine, este recomandat să nu intre în campanii agresive de promovare sau lichidare de stoc specifice acestei perioade. Este posibil ca în acest an să avem mai puţine campanii de tipul Black Friday de primăvară – vară, iar companiile să-şi păstreze stocurile.

Atenţi trebuie să fie şi cei care vând în marketplace-uri, pentru că aici stocurile trebuie actualizate în timp real, altfel riscă să fie penalizaţi dacă nu pot livra. O metodă bună de a depăşi cu pierderi minime această perioadă este diversificarea numărului de furnizori şi zonele lor geografice.

Cresc vânzările online

Cu cât creşte numărul persoanelor aflate în carantină la domiciliu, coroborat cu închiderea şcolilor şi obligaţia părinţilor care au copii mici de a sta acasă, cu atât creşte vânzarea online. Încă din săptămâna 2 – 8 martie, în România s-a raportat o creştere de 30% a vânzărilor online. Acest trend urmând doar să se accentueze.

Specialiștii au afirmat că urmează o criză economică și socială chiar mai mare decât cea începută în 2009. Toate sectoarele statului vor avea de suferit și nu vor fi excepții.

„Epidemia de Covid-19 reprezintă un test semnificativ pentru economia mondială, una care, spre deosebire de episodul SARS, acum este mult mai puternic interconectată, cu China drept principal actor pe lanţurile comerciale internaţionale. Problemele tot mai mari de aprovizionare, mai ales din China, principalul exportator al lumii, fluctuaţiile semnificative ale tarifelor resurselor, precum petrol, gaze, cupru etc., sunt elemente de natură să genereze perspectivele unei potenţiale crize, accentuată şi de scăderea semnificativă a consumului la nivel mondial, principalul motor economic”, au afirmat analiştii companiei de consultanţă Frames.

Frica provocată de infecția cu coronavirus este cea care va schimba comportamentul consumatorului, iar în felul acesta economia va fi lovită profund. Deja, primele efecte se văd pe piața mondială, prețul petrolului a scăzut puternic, în timp ce aurul a avut o creștere semnificativă.

România, lovită de criză?

Piețele bursiere au înregistrat scăderi de la o zi la alta, în special cele din Asia. Economiile mondiale vor fi în contracții permanente în perioada următoare, iar România nu va face excepție. Următoarele săptămâni vor fi efectiv cruciale, iar piața monetară va trebui să reconsidere tot ansamblul.

Pentru români, efectele crizei economice provocată de coronavirus se resimt deja, prin deprecierea monedei naționale în raport cu euro. Așadar, omul poate vedea cum au crescut ratele creditelor bancare, facturile sunt mai mari la telefonie sau utilități. De asemenea puterea de cumpărare pentru bunuri precum cele din domeniul imobiliar (apartamente, chirii, etc.) sau autoturisme a scăzut drastic. Și, cel mai probabil, sute de mii de oameni vor rămâne fără job.

Sfaturi pentru perioada următoare și viitoarea criză economică

  1. Faceți economii, că vine o criză de amploare. Nu-i momentul să cheltuiți banii pe lucruri sau servicii de care nu aveți cu adevărat nevoie în acest an
  2. Nu luați credite acum.
  3. Nu schimbați jobul. După criza din 2008, amenii nou-veniți în firmă au fost primii dați afară odată ce au început concedierile.
  4. Munciți mai bine.
  5. Cumpărați produse românești. Ajutați astfel economia noastră.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: