Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cu ce se deosebesc mucenicii muntenești de cei moldovenești

Cu ce se deosebesc mucenicii muntenești de cei moldovenești

Cu ce se deosebesc mucenicii muntenești de cei moldovenești

Mucenicii sunt făcuți de gospodine doar pe data de 9 martie, în toate colțurile țării. Astfel, există mai multe rețete, însă care este diferența dintre ele? Iată ce diferențe există între mucenicii moldovenești și cei muntenești.

Care e diferența între mucenicii moldovenești și cei muntenești

Ziua de 9 martie le este dedicată celor 40 de mucenici, ce și-au pierdut viața pentru credința lor. Gospodinele trebuie să împartă în această zi faimoșii mucenici, în cinstea celor pomeniți. De asemenea, tot tradiția spune că bărbații trebuie să bea 40 de pahare, tot în cinstea celor adormiți. Însă, care e diferența între diferitele rețete de mucenici?

„În această zi se rememorează uciderea celor 40 de mucenici care trăiau pe vremea împăratului Licinius şi care au fost martirizaţi, fiind aruncaţi în lacul îngheţat, pentru că au refuzat să renunţe la creştinism”, spune părintele Eugen Ramon Ilie.

Fie că sunt cu sirop sau nu, mucenicii moldoveneşti sunt foarte diferiţi de cei munteneşti.

Mucenicii moldovenești și cei muntenești. Cei îi deosebește

Diferența majoră între mucenicii care se prepară în Muntenia și Moldova este dată de faptul că primii sunt fierți, iar ceilalți sunt făcuți în cuptor. Astfel, în Muntenia mucenicii sunt serviți ca mai degrabă niște mini-covrigei cu mult sos, ce reprezintă lacul în care au fost aruncați cei 40 de muncenici. Procesul este unul mai de durată, fiindcă aceștia trebuie lăsați la dospit pentru 24 de ore. În schimb, cei din Moldova se pregătesc în aceeași zi și trebuie lăsați la crescut doar o jumătate de oră.

„Dintre toate practicile străvechi, mai persistă obiceiul ca femeile să coacă în ziua de 9 martie 40 de figurine din aluat, numite „sfinţisori” sau „mucenici”, reminiscenţe ale idolilor neolitici ai fertilităţii. „Sfinţisorii” sunt făcuţi din aluat dospit şi au forma antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Ei pot fi copţi în cuptor, ca în Moldova, ori fierţi în sirop îndulcit, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici”, spun specialiştii de la Centrul Judeţean de Tradiţie Ialomiţa.

Indiferent de forma lor, un lucru e cert: sărbătoarea Mucenicilor este cea mai importantă dintre sărbătorile de primăvară, dinainte de Paște.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: