Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cu se scrie corect odată sau o dată?

Cu se scrie corect odată sau o dată?

Cum se scrie corect

Vorbirea corectă este esențială în orice context și în orice moment, dar chiar și așa există unele greșeli uzuale pe care le face fără să ne dăm seama. La fel de important este și scrisul, unde se pot strecora, de asemenea, unele erori.

Când se folosește „o dată” și „odată”. Care este diferența dintre ele

Una dintre situațiile care îi derutează pe mulți în ceea ce privește exprimarea corectă este folosirea termenilor „odată” și „o dată”. Diferența dintre aceste construcții are dificilă pentru mulți, astfel că nu de puține ori vedem că acestea sunt folosite greșit.

Iată cum putem face diferența între cele două cuvinte și cum să le folosim corect. Atunci când spunem „o dată”, acesta are valoare de numeral, pentru că arată de câte ori se repetă o acțiune. În acest caz, este vorba doar de o singură dată. Avem următoarele exemple: ”Mergem o dată şi gata” sau ”Mai citesc o dată lecţia şi apoi ieşim în oraş”. Astfel, în cazul în care „o” are valoare de numărare, el răspunde la întrebarea „De câte ori?”.

În schimb, „odată” poate fi înlocuit cu ușurință în scris cu termenul „cândva”. Dacă cele două sunt sinonime, atunci trebuie să scriem acest cuvând împreună, adică „odată”. La fel, sinonime pentru odată mai sunt și într-o bună zi”, ”odinioară”, dar şi ”îndată”, ”imediat”, ”brusc”. În acest caz, întrebarea la care răspundem este ”cum?” sau „cât?”.

Ce alte greșeli de scriere mai fac românii

Sunt multe alte greșeli de scriere sau de vorbire pe care le fac românii. Una dintre acestea este folosirea cuvântului „monstră”. Unii oameni pun un „n” în plus, deși varianta corectă este „mostră”.

„Hilar” este un alt cuvânt care este folosit greșit, pentru că forma corectă este cea „ilar”, dacă folosim acest cuvând cu sensul de amuzant. „Mi-ar place” este o construcție greșită, corectă fiind forma „mi-ar plăcea”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini