Redactia.ro
Home » Sport » Cum a ajuns Simona Halep să joace tenis. Puțini știu adevărata poveste a sportivei

Cum a ajuns Simona Halep să joace tenis. Puțini știu adevărata poveste a sportivei

GALERIE FOTO (6) simona halep, inceputul carierei

Simona Halep este acum una dintre cele mai cunoscute sportive din lume. În spatele succesului de astăzi, stau însă multe ore de muncă și nenumărate sacrificii.

Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991, în Constanța. A crescut într-o familie modestă de aromâni. A copilărit în Piaţa Chiliei, iar vacanțele le petrecea la fel ca cei mai mulți copii la bunici.

“O chemam la masă să mănânce, dar nu voia. Se mai certa cu verii ei mai mari, că se băga în joaca lor”, povestea bunica Simonei, pentru Adevărul, în urmă cu câțiva ani.

Tatăl Simonei Halep, Stere a fost cel care și-a dorit ca măcar unul dintre copiii săi să facă performanță în sport. În tinerețe, omul de afaceri a jucat fotbal la Săgeata Stejaru, în Divizia D. La 4 ani și jumătate, Simona Halep a pășit pentru prima dată pe un teren de tenis. A mers să-l vadă pe fratele său mai mare, Nicolae cum se antrena.

“Racheta de tenis era mai mare decât ea”, povestea tatăl celei care avea să devină cea mai bună jucătoare de tenis din lume.

Ion Stan, antrenorul care a descoperit-o pe Halep

Cel care a observat potențialul Simonei și a ajutat-o să facă primii pași în tenis a fost profesorul Ion Stan, de la Liceul Economic. Fetița părea că nu obosește niciodată, deși antrenamentele erau istovitoare. Mergea mereu cu zâmbetul pe buze și cu aceeași plăcere.

“Avea ţinută de sportivă de mică. Am văzut-o şi le-am spus părinţilor: «O iau la tenis». Mi-a plăcut mult. La cinci ani, alerga precum o sportivă, deşi era cât racheta de mică. Am lucrat cu ea toate elementele. Era o fetiţă harnică, modestă, talentată şi inteligentă. Avea o inteligenţă nativă. Nu i-am zis de două ori că trebuie să strângă mingile. Era harnică şi conştiincioasă”, își amintește Ioan Stan.

Cine a fost primul sponsor al Simonei Halep

Părinții Simonei Halep au făcut eforturi uriașe pentru ca fetița lor să-și îndeplinească visul. Au fost nevoiți să facă mai multe împrumuturi la bănci pentru ca Simona să poată merge la competiții. Omul de afaceri, Corneliu Idu a fost primul sponsor al jucătoarei de tenis. Acesta a ajutat-o financiar timp de doi ani.

“Am avut familia alături, familie care m-a susţinut 100% şi necondiţionat. Au pus tot, mi-au oferit tot ca să ajung acolo unde-mi doream. A fost o nebunie-n familia mea, a fost o dorinţă enormă pentru a mă realiza eu ca sportiv. Îmi plăcea tenisul mult. Am avut noroc că la 16 ani am avut sponsor de la Constanţa, domnul Corneliu Idu, care m-a ajutat doi ani cu tot, mi-a plătit tot. M-a ajutat mult la momentul acela. Este foarte greu, sunt costuri foarte mari, îţi trebuie o situaţie financiară destul de bună ca să poţi să faci tenis, e un sport scump”, a povestit Simona Halep.

Cum o alintau colegii de clasă pe Simona

Tenismena și-a început studiile la Şcoala Gimnazială nr. 30, din Constanţa. Aici, au învățat mai mulți campioni ai României printre care jucătorul de tenis George Cosac, gimnastică Ponor Cătălina și înotătorul Răzvan Florea. În 2006, Simona Halep intra la liceul sportiv „Nicolae Rotaru”. Deși tenisul îi ocupa cea mai mare parte din timp, a fost o elevă silitoare. Îi plăceau mai multe discipline. S-a îndrăgostit însă de psihologie. În perioada liceului actualei campioane i se spunea Mony. În acei ani, constănțeanca a reușit prima mare performanță. A câștigat turneul de juniori de la Roland Garros.

Cine au fost colegii de clasă ai jucătoarei de tenis

Simona a învâțat într-o clasă formată numai din sportivi, cea mai bună prietenă a ei fiind Ana-Maria Sebe, campioană europeană la tenis de masă. Potrivit ziarului ziuaconstanta.ro, colegii de clasă ai Simonei au fost: Ionuţ Ariton (rugbyst), George Bălan (rugbyst), Lucian Buzoianu (rugbyst), Aihan Cadâr (jucător de tenis de masă), Cosmin Catană (tenismen), Liliana Constantinescu (tenismenă), Tudor Dumitru (tenismen), Ştefan Iordache (tenismen), Constantin Istrate (rugbyst), Andreea Manole (jucătoare de tenis de masă), Costin Mitea (canotor), Marius Ocheşel (rugbyst), Adrian Pepeneaţă (tenismen), Cătălin Poliac (rugbyst), Emilia Sava (canotoare), Ana-Maria Sebe, Robert Solomon (baschetbalist), Flavius Solomon (rugbyst), George Stere (jucător de tenis de masă), Gabriel Stratulat (rugbyst), Corneliu Ştefan (rugbyst) şi Vlad Tănase (baschetbalist).

Debutul în tenisul profesionist

Primul turneu ITF la care a participat constănțeanca a fost în 2006, la Galați. În același an a urmat turneul ITF Bucureşti, unde a ajuns până în sferturile de finală. Un an mai târziu, la nici 16 ani a câștigat titlul la ITF Bucureşti 1 şi ITF Bucureşti 2. În anul 2008, obținea cea mai bună performanță a carierei. Titlul la turneul junioarelor de la Roland Garros. În finală a trecut cu 6–4, 6–7(3), 6–2, de o altă româncă, Elena Bogdan. În anul 2009 a fost finalistă la Makarska. În luna august câștiga încă un titlu la turneul de la Maribor. Prima clasare în WTA a fost pe 14 mai 2007, locul 887 la simplu.
La 18 ani, Simona a decis să facă o intervenție chirurgicală de reducere a sânilor. O incomodau în joc și îi creau și probleme cu coloana vertebrală.

2010, prima finală jucată în WTA

Prima competiție la care a participat în 2010 a fost turneul de Grand Slam, Australian Open. A pierdut însă în primul tur. În luna aprilie, Halep a reușit să ajungă în sferturile de finală la Marbella (Spania), după ce a trecut de jucătoare mult mai experimentate. Prima finală din carieră în circuitul WTA a jucat-o în Maroc. A pierdut însă în fața cehoaicei Iveta Benesova. În următorii doi ani, Halep a reușit să urce în clasament, astfel că în 2012 era între primele 50 de jucătoare ale lumii.

2013, anul Simonei Halep

Anul 2013, este anul în care numele Simonei Halep a început să fie din ce în ce mai cunoscut. A câștigat 6 turnee și a urcat pe poziția 11 în WTA. În luna iunie a luat titlul la Nurnberg. O săptămână mai târziu s-a impus la Den Bosch. Al treilea titlu l-a câștigat la turneul de la Budapesta. Următorul a fost New Haven în Statele Unite, apoi s-a impus la turneul de la Moscova. Pe 3 noiembrie, Simona Halep se impunea și în finala „Turneului Campioanelor” de la Sofia. Datorită performanțelor sale, a fost desemnată „WTA’s Most Improved Player”, distincție obținută de o singură româncă până atunci, Virginia Ruzici. 2013 a fost și anul în care românca a câștigat peste un milion de dolari din tenis.

Prima finală de Grand Slam și locul 2 mondial

Nimic nu a mai oprit-o pe Simona Halep din drumul ei. Pe 20 ianuarie 2014, românca ajungea în primul sfert de finală la un turneul de Grand Slam (Australian Open). A pierdut însă, în fața Dominikăi Cibulkova (Slovacia), scor 6-3, 6-0. Șapte zile mai târziu urca în Top 10 WTA. Pe 16 februarie a obținut cel mai important trofeu de până atunci. Chiar dacă câștigase șase cu un sezon în urmă, niciunul nu se compara cu cel de la Doha (Qatar). Ajutată de noul antrenor, Wim Fissette, Halep a ajuns în semifinalele turneului de la Indian Wells, care face parte din seria Premier Mandatory. După această performanță a adunat 4.775 de puncte și a urcat în Top 5, performanță unică în tenisul românesc. Pe 11 august, Halep a urcat pe locul 2 mondial, poziție ocupată până pe 6 octombrie, când a fost depășită de Maria Șarapova.

Simona Halep a continuat să se mențină în top

În următorii ani, constănțeanca a continuat să joace la cel mai înalt nivel. A câștigat turnee și s-a menținut printre primele jucătoare din lume. Finalul anului 2017 a găsit-o pe locul 1 în WTA.
2018 îi aduce primul titlu de Grand Slam din carieră.

A început sezonul foarte bine cu o victorie la Shenzen. La același turneu a câștigat și primul titlu la dublu, alături de Irina Camelia Begu.
La primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open a ajuns până în finală, dar a pierdut în fața danezei Caroline Wozniacki. Obține însă titlul mult așteptat pe zgura de la Roland Garros. În finală a învins-o pe Sloane Stephens. Victoria a venit la exact 10 ani , după ce Simona câștigase în Franța turneul junioarelor.

“Trofeul este greu, este frumos. L-am îmbăţişat de numeroase ori pentru a fi sigură că rămâne în inima mea pentru totdeauna. Când îl vedeam în fotografii, visam să-l am şi să-l pot atinge într-o zi”, declara Halep, pentru lequipe.fr, în urmă cu doi ani.

În septembrie 2018, Simona Halep ajungea la 47 de săptămâni în fruntea ierarhiei mondiale.

2019, anul care îi aduce Simonei al doilea titlu de Grand Slam

Reușise să-și îndeplinească visul de a câștiga un titlu de Grand Slam, dar acest lucru i-a dat și mai multă încredere. În iulie 2019, Simona a obținut o altă victorie răsunătoare. A câștigat turneul de la Wimbledon, după ce a învins-o pe fostul lider mondial, Serena Williams. După această victorie mii de români au aplaudat-o pe campioană pe Arena Națională, acolo unde constănțeanca și-a prezentat trofeul. Simona Halep a fost premiată și de președintele României, Klaus Iohannis.

Ce pasiune are constănțeanca

Cea mai bună jucătoare de tenis din România este pasionată de bolizii de lux. De-a lungul anilor a adunat în garaj mai multe mașini de lux. Printre acestea se numără un Porsche 911 Carrera S, un Porsche Panamera, un SUV Range Rover, un Mercedes-Benz SL63 AMG Cabrio, un Mercedes-Benz CLS AMG și un Mercedes-Benz GLE 450 AMG.

“Am susţinut examenul de sală în 2012. Nu eram foarte focusată pe subiect. L-am picat de două ori. Am dat doar 21 de răspunsuri corecte din 26, iar a treia oară am făcut bine, adică 24. La examenul practic nu am avut însă probleme”, declara constănțeanca.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: