Redactia.ro
Home » Stil de viață » Cum a fost, de fapt, traiul în perioada comunistă. Ce spun cei care au trăit atunci

Cum a fost, de fapt, traiul în perioada comunistă. Ce spun cei care au trăit atunci

copiii din comunism

În anii ’70, România cunoștea o perioadă de relativă abundență, cu magazine bine aprovizionate și o gamă largă de produse alimentare disponibile pentru populație. Această realitate contrastează puternic cu penuria care a marcat anii ’80, o perioadă în care regimul comunist a impus restricții severe asupra consumului și aprovizionării. În ciuda dificultăților din ultimele decenii ale regimului, mulți români își amintesc cu nostalgie de anii copilăriei și de viața relativ normală pe care au avut-o în prima parte a regimului comunist.

Anii ’70: Abundență și diversitate în magazine

În perioada anilor ’70, magazinele din România erau bine aprovizionate cu o varietate largă de produse alimentare. De la 10-20 de feluri de salam, brânză și carne, până la fructe precum portocale, banane, mere, pere și cireșe (în sezon), toate erau disponibile din abundență. Amintirile acelor vremuri sunt pline de momente în care copiii mâncau 3-4 mere ori de câte ori veneau de la școală, fructele fiind parte integrantă din dieta zilnică.

Penuria a început după anii ’80. În anii ’70, bananele, portocalele și fructele românești erau peste tot. Tot ce scriu alții, cum că nu era așa, e o minciună grosolană,” spune un român care a trăit acele vremuri. Bananele, portocalele, grapefruit-urile și lămâile erau accesibile și nu rareori verzi sau necoapte, așa cum s-a întâmplat în anii ’80.

În acei ani, familiile își făceau în mod curent suc de lămâie acasă, folosind lămâi naturale și două lingurițe de zahăr, o băutură simplă și răcoritoare după o zi de joacă intensă.

Anii ’80: Restricții și penurie

După anii ’80, însă, situația s-a schimbat dramatic. Penuria alimentară a devenit o realitate cotidiană, iar fructele și alte produse alimentare au început să dispară treptat din magazine. Bananele și portocalele, care erau odată disponibile din belșug, au devenit rare și deseori verzi. Acesta a fost un timp în care copiii așteptau cu stoicism să se coacă puținele banane pe care le găseau părinții lor la Alimentara.

Da, a fost frig în ultimii ani și magazinele au fost goale. În ele se mai găseau doar macaroane și conserve de pește. Dar nu a fost tot timpul așa,” își amintește un român. În ciuda dificultăților, conservele de pește rămâneau o opțiune populară, oferind o sursă constantă de proteine în vremuri de restricții severe.

În anii ’80, cu doar câțiva lei, copiii își puteau cumpăra cornuri cu salam de la magazine, iar părinții le lăsau marunțiș pentru a-și lua ceva de mâncare în pauza mare. Taberele școlare, care costau între 300 și 500 de lei pentru 10-12 zile, erau o experiență anuală obișnuită pentru mulți copii.

Viața cotidiană sub regimul comunist

Salariul mediu în acea perioadă era de aproximativ 2500 de lei, iar impozitele pe salariu și alte taxe erau inexistente. Întreținerea unui apartament cu trei camere costa 50 de lei vara și 100-120 de lei iarna. Profesorii și inginerii aveau salarii variabile, în funcție de vechime și calificări, cu debutanții începând de la salariul minim de 1800 de lei, care ulterior creștea la 2000 de lei.

Un aspect remarcabil al acelor vremuri era sistemul de sănătate și educație. Medicul stomatolog vizita școlile pentru a consulta copiii și a-i programa la tratamente, iar medicii mergeau la domiciliul gravidelor atât înainte, cât și după naștere. De asemenea, oamenii fără loc de muncă erau luați de poliție și li se oferea un loc de muncă, iar apoi erau monitorizați pentru a se asigura că se prezintă la serviciu.

În ciuda dificultăților, mulți își amintesc cu nostalgie de acele vremuri. Curțile școlilor erau permanent deschise, permițând copiilor să se joace fotbal și alte jocuri, iar patinoarele și ștrandurile erau locuri populare de întâlnire. Bicicletele precum Pegas și Tohan erau comune, iar muzica și ceaiul cald la patinoare erau parte din farmecul copilăriei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: